See ilmnes Max Plancki nimelise demograafiauuringute instituudi uurija Oskar Burgeri, Yale'i ülikooli teadlase John DeLongi ning Santa Fe instituudi SFI järeldoktori Marcus Hamiltoni konstrueeritud mudelist, vahendab Phys.org.

Ehkki lühemas perspektiivis on võimalikud kasvuseisakud, võivad ka väga väikesed kõikumised energia või toiduvarude kättesaadavuses tuua kaasa rahvaarvu möödumise kümne miljardi tähisest ja järgmise ägeda kasvu perioodi.

Mudel, mille alusel tehtud vastavad järeldused ilmusid ajakirjas Frontiers in Ecology and the Environment, rajaneb tähelepanekutel, et rahvaarvu kasv on tugevas seoses ühe inimese tarbitava energia hulgaga.

Kui energia on vabalt kättesaadav, jätkub majandusareng, mis omakorda avaldab survet sündimusele. Kui globaalne sündimus jääb piisavalt väikeseks, peatub ka maailma rahvaarvu kasv.

Seega läheb uurijate mudel vastuollu ÜRO projektsioonidega, mis teevad lihtsalt üldistusi viimase paari kümnendi vältel täheldatud sündimuse languse tendentside põhjal.

"ÜRO pakutud ülempiir ei kujuta endast kindlasti stabiilset tasakaalu," rõhutas dr Burger.