Picasso "Küürutav naine" (The Crouching Woman, 1902) kunstniku sinisest perioodist on üle saja aasta enda taga saladust peitnud. Nimelt avastasid USA ja Kanada teadlased kuulsa katalaani kunstniku maalilt naise silueti tagant Barcelona maastiku, mida Picasso oskuslikult oma teose alusena kasutas. Tõenäoliselt maalis selle mõni kunstitudeng.

Avastus tehti uudse röntgeni fluorestsentsi süsteemiga, mis on senisest lihtsam ja odavam moodus erinevaid maale skanneerida ning leida, mida need pinna all endas peidavad.

Picasso maali puhul, mis ripub Kanadas Torontos Ontario kunstigaleriis, on selle all peituv maastik 90-kraadi püstiseks keeratud ja sellel kujutatavad mäed moodustavad Picasso maalil naise selja, üldisem maastik moodustab kogu naise kuju. Vaata videost:

Ontario kunstigalerii kuraator Kenneth Brummel oli BBC-ga rääkides avastusest elevil. "See avastus aitab paremini määrata maali vanust ja ka seda, kus see tehtud on," ütles ta.

Piccasso ongi tuntud selle poolest, et on paljud oma sinise perioodi maalid üle maalinud ning Brummeli sõnul on põnev, et ka üks nende muuseumi eksponaat on selle poolest eriline.

Chicago kunstiteaduste keskuse teadur Francesca Casadio, kes ise ka Picasso maali uuris, sõnas lootusrikkalt, et uudse tehnoloogia aitab rohkemgi veel selliseid avastusi teha ning läbi selle kunstnikke ja nende tööprotsessi paremini mõista.

"Paljud maalid ootavad, et saaksid oma saladusi jagada. Ja selle skaneerimissüsteemi abil saame lasta neil meiega üha enam n-ö rääkida," lausus ta.