Triljonifirmaks on kombeks lugeda ettevõtet, mille aktsiahinna-põhine turuväärtus ületab triljon USA dollarit. Esimesena saavutas selle 2007. aastal PetroChina, mis ei suutnud oma staatust küll kaua hoida.

USAs on triljonifirmasid neli: Apple, Microsoft, Google’i katusfirma Alphabet ja Amazon. Esimesena sai selleks Apple (2018. a augustis), mis on ka neljast suurima turuväärtusega.

Edukad firmad satuvad USAs pahatihti kohtukaebuste märklauaks, millega kiiresti rikastuda soovijad nõuavad meeletuid summasid ja vahel saavad ka.

Huumoriga võttes on siiski kuidagi sobiv, et USA esimene ja vägevaim triljonifirma Apple sattus nüüd kohtuasja otsa, kus üks inimene nõuab just nimelt triljonit dollarit.

Sellist ulmesummat soovib Missouri osariigis elav mees Raevon Parker, kelle probleem on järgmine. Ta külastas 29. oktoobril 2018 kaubakeskuses Saint Louis Galleria asuvat Apple’i firmapoodi, et oma vigaselt töötav iPhone-telefon ette näidata.

Sealne töötaja tegi vea korda, aga jättis seadme pettusega enda kätte, varjates Parkeri eest infot, et see on esimene iPhone, millel on uusi võimalusi.

ekraanitõmmis (USA Ida-Missouri kohus)

Mida Parker sellega täpselt mõtles, jääb segaseks. Võib kahtlustada, et paranduse käigus jooksutas poetöötaja sellel opsüsteemi iOS mingit väljalaset, mis pole veel laiemalt kättesaadav (ehk beetat).

Kaebaja täpsustab ka, miks ta sellist summat kahjutasuna õiglaseks peab. Kogu vahejuhtumi tõttu pidi ta enda sõnul reisima ja haiglas viibima, aga sattus lisaks ohtu, teda alandati, pandi piinlikku olukorda, laimati ja tehti kahju tema mainele.

ekraanitõmmis (USA Ida-Missouri kohus)

Parker on Apple’it ka varem kohtusse kaevanud, seni edutult. Uue kohtuasja jaburust aitab aga ilmselt kõige paremini esile tuua kahjutasu arvuna väljakirjutamine: 1 000 000 000 000.