Algselt uppumatuna ülistatud Titanic hukkus juba oma esikreisil – vastu jäämäge põrutades 1912. a – ning selle vrakk leiti üles 1985. aastal. Pärast seda on vrakki külastanud sajad inimesed, aga tulevast aastast saavad selle võimaluse lisaks tavaturistid.

Või noh – ilmselt mitte päris tavalised turistid, sest sõidu eest tuleb tasuda 125 000 USA dollarit (105 000 eurot).

Sellist ebatavalist reisi pakub USA firma OceanGate Expeditions, mille allveeujuk siirdub järgnevatel aastatel maist septembrini Titanicu viimsesse puhkamispaika teaduseksperimente tegema.

Eesmärk on uurida, kuidas vrakk ajahambale vastu peab, uurida tuhandeid merepõhja jäänud esemeid selle ümber, teha nimekiri umbes 300 eri liiki olendist, kes paigas nüüd elutsevad ning luua laserskannerite ja sonari abil laevarusudest ja seda ümbritsevast ruumiline mudel.

Kuna töö on kallis, kutsuvad nad kaasa rahakaid muiduhuvilisi – vabandust, missioonispetsialiste –, kelle osaluspanus aitaks projekti rahastada. Rush plaanib ka tulu saada, mistõttu ta küsibki igalt reisijalt "vähemalt 100 000 dollarit".

Sukeldumiseks kasutatava süsinikkiust allveesõiduki Titan lõi OceanGate'i president Stockton Rush koostöös NASA ja Boeing'uga. See võib sukelduda umbes nelja kilomeetri sügavusele ehk Titanicu vraki asupaigast isegi veidi sügavamale. Ja see on varustatud umbes 53-sentimeetrise läbimõõduga ümara aknaga, kust välja piiluda.

Titan mahutab viis inimest: juht, teadlane ja kolm mainitud missioonispetsialisti.