Suurim eile ilmsiks tulnud kelmusejuhtumi kahju oli 10 000 eurot. #nd rahapesuvastase võitluse ametnikuna esitlenud kelm palus inimesel paigaldada arvutisse AnyDesk programm ja teha võõrale kontole ülekanne, teatas politsei.

„Kui saad telefonikõne ja sinult küsitakse panga ligipääsuandmeid või palutakse paigaldada arvutisse mingit tarkvara, siis katkesta kõne ja anna sellest ka meile teada. Mitte mingil juhul ära anna oma andmeid ega paigalda arvutisse tarkvara, see on lõks!" hoiatab politsei.

Mõned eilsed näited täpsemalt:

  • 5. novembril alustati menetlust selles, et seni tuvastamata isik sai enda valdusesse 61-aastase mehe ID-kaardi paroolid ning neid kasutades võttis erinevaid kiirlaene summas 6034 eurot.
  • 5. novembril alustati menetlust selles, et 61-aastasele naisele helistati telefoninumbrilt +441865679033 ning sooviti paigaldada tema arvutisse AnyDesk programm, seejärel paluti sisestada erinevad PIN-koodid. Hiljem avastas naine, et tema nimele on võetud kiirlaen summas 6500 eurot ning summa kantud temale tundmatu meesterahva kontole.
  • 5. novembril alustati menetlust selles, et 52-aastasele naisele helistas Swedbanki telefoninumbrilt keegi naisterahvas, kes kõigepealt rääkis eesti keeles ning seejärel läks üle vene keelele ja ütles, et tema kontolt tehakse kahtlast tehingut ning selle peatamiseks on vaja tema Smart-ID paroole. Naine sisestas oma paroolid ning kui kõne lõppes, selgus, et naise kontolt on tehtud ülekanne tema jaoks tundmatule kontole summas 1900 eurot.
  • 5. novembril teatas 48-aastane mees Jõhvi politseijaoskonnale, et kandis juuni- ja juulikuus investeerimise ettekäändel erinevatele isikutele raha üle kogusummas 18 000 eurot. Juhtumi asjaolude väljaselgitamiseks alustas politsei kriminaalmenetlust.
  • Politsei poole pöördus Tartumaal elav keskealine naine, kes langes internetikelmi ohvriks ning kaotas suure summa raha. Nimelt helistas oktoobrikuu lõpus Tartus elavale naisele end rahapesuametnikuna esitlenud ning vene keelt kõnelenud mees, kelle sõnul kasutati tartlase andmeid kahtlastes tehingutes. Selleks, et naine rahapesu toimingutest priiks saaks, tuli tal helistaja mahitusel end esmalt teha ühel interneti platvormil kasutajaks, paigaldada oma arvutisse AnyDesk programm ning kanda helistaja suuniste saatel võõrale arvelduskontole üle enam kui 10 000 eurot. Intensiivse suhtluse käigus mõistis naine ühtäkki, et asi ei ole õige, ta katkestas helistajaga suhtluse ning pöördus tehingute tagasi kutsumiseks panka ning abi saamiseks ka politsei poole. Panga abil õnnestus naisel tagasi saada 230 eurot. Juhtunu üksikasju selgitab politsei kriminaalmenetluses.


Forte kirjutas sel nädalal, et kelmid on avanud kontod ka sotsiaalmeedias, kus pakuvad kiirlaenu, kuid nõuavad seejuures summasid ette.