Forte kirjutas eile, et erievate tervise infosüsteemide ühildamatuse tõttu puuduvad siiamaani andmed selle kohta, kui palju on Eesti koroonahaigusest tervenenuid. Puudu on nimelt tehniline lahendus, mis edastaks Digiloo nimelisest andmebaasist info Terviseameti süsteemi. Just Digilugu on see, kuhu perearstid patsientide tervenemise otsuse kirja panevad.

Arendus on siiski töös ja peagi valmimas.

Nimelt ütles TEHIKu (Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse) direktori Katrin Reinholdi, et koostöös tervishoiuteenuse osutajate infosüsteemide arendajatega ollakse välja töötamas erilahendust, mille tulemusena perearstide poolt tervise infosüsteemi laekunud ambulatoorsete epikriiside hulgast oleks võimalik tehniliselt eristada dokumendid märkega, et inimene on koroonaviirusest tervenenuks tunnistatud.

„Lahendus on planeeritud esialgu valmima lähinädalatel ning siis on lisaks faktipõhisele tervenenute infole võimalik näidata infot ka vanuse ja maakondade lõikes. Selle lahenduse kasutusevõtul on aga oluline, et tervishoiutöötajad jälgiksid digitaalse dokumenteerimise reegleid," rääkis Reinhold.

Andmed tervenenute kohta on hädavajalikud kasvõi selleks, et teha eluliselt vajalikke teaduslikke järelanalüüse - näiteks uurida, kas kõigil tervenenutel on tekkinud antikehad ja kui massiliselt vajab kogu Eesti rahvas vaktsineerimist.

Terviseamet on andnud samas kõigile perearstidele juba kuu tagasi korralduse, mille kohaselt tuleb iga koroonahaigusest paranemise kohta sisestada märge infosüsteemi nimega Digilukku.

Nii ongi riigi ametlik statistika täna seisus, kus täpset tervenemise numbrit anda keegi ei oska ja terveks või loodetavasti tervenenuks loetakse kõik need, kes ei ole surnud.

Vastavalt perearstidele antud juhistele tunnistatakse inimene terveks, kui on möödunud 14 päeva haigusnähtude tekkimisest.

Paranenuks tunnistamiseks peab patsient olema olnud vähemalt 48 tundi palavikuvaba ja 24 tundi vaba ägedatest respiratoorsetest sümptomitest.