Mereliikide esindajad satuvad prahilaevadesse koos pilsiveega ning külvavad uutesse elupaikadesse jõudes sageli hävingut, suretades välja kohalikke liike. Hiljuti ilmus vastavasisuline uurimus ajakirjas Ecology Letters.

Viimased 20 aastat väldanud õitseaeg kaubalaevanduses on toonud kaasa liikide üha laiema levimise nii laevu tasakaalustavate
mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-fareast-font-family:Calibri;mso-fareast-theme-font:
minor-latin;mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-bidi-font-family:"Times New Roman";
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;mso-ansi-language:ET;mso-fareast-language:EN-US;
mso-bidi-language:AR-SA'>ballastveetankide vahendusel kui lihtsalt laevakerede külge kinnitunult.

Mõned sadamad nagu San Francisco ja Chesapeake Bay on mitmete uute eksootiliste liikide saabumisest teatanud igal aastal. Majanduslikud kalkulatsioonid annavad mõista, et mere-elulised sissetungijad võivad avaldada tohutusuurt mõju, mis võib kesta aastakümneid.

Nüüd on Ühendkuningriigi ja Saksamaa teadlased töötanud välja mudeli, mis võib aidata nende soovimatute külaliste levikut pärssida. Uurijad kogusid üksikasjalisi andmeid peaaegu kolme miljoni laevareisi kohta aastatel 2007 ja 2008.

“Meie mudel ühendab sellist informatsiooni nagu laevateede paiknemine, laevade suurused, temperatuurid ja biogeograafilised andmed ning püüab nende alusel pakkuda lokaalseid prognoose invasioonide tõenäosuse kohta,” selgitas Oldenburgi ülikooli professor Bernd Blasius.