Kolme kilomeetri paksuse jääkihi läbimiseks kasutab 12 teadlasest koosnev meeskond kõrgsurve all olevat voolikut ja peaaegu keevat steriliseeritud vett. Eesmärk on uurida jää all peituvat järve, mis on olnud isoleeritud kuni 500 000 aastat, teatab BBC News.

Puurkaevu avamise protsess peaks kestma viis päeva ning sellele järgneb kiire proovide võtmine, enne kui auk taas kinni külmub.

Ellsworthi järv on üks mitmest sajast, mis teatakse Antarktika jää all olemas olevat. Selle vett hoiab külmumistemperatuurist veidi soojemana allpool olevatest kivimitest lähtuv soojus.

Arvatakse, et järv on olnud muust maailmast ära lõigatud piisavalt kaua, et mikrobioloogiline elu võiks olla seal arenenud unikaalsel moel.

Tegemist on esimese katsega kasutada ülisteriliseeritud seadmeid nii sügaval jää all ja nii kaua eraldatud olnud veekogu veest ja setetest proovide võtmiseks.

Projekti eesmärk on uurida piire, kuhu maani elu veel võimalik on, ning seega on igasugune algse keskkonna saastamise vältimine kõigi seadmete ehitamise juures olnud esmase tähtsusega.

Projekti juhtiv teadlane professor Martin Siegert ütles BBC-le, et kõike on tehtud ultrapuhastes tingimustes.

„Me ei taha seda rikkumatut keskkonda saastada ja kui me eksperimenti väga puhtana ei hoia, mõõdame me tõenäoliselt lihtsalt asju, mille me ise alla viime, mis oleks mõttetu,“ ütles Siegert.

Kuumveepuurimise eest vastutav insener Andy Tait nimetas operatsiooni hiiglaslikuks, kuid delikaatseks.

„Kuigi kuumveepuurimise tehnoloogiat on teadlased varem laialdaselt kasutanud, on see esimene kord, kui me püüame läbistada kolm kilomeetrit tugevat jääd – sellest saab sügavaim puurauk, mis on kunagi nii tehtud,“ ütles Tait. „Me oleme kuumutid tööle pannud, et kuumutada vesi 90 kraadini Celsiuse järgi. Voolikust väljuva vee rõhk on umbes 2000 naela ruuttolli kohta – 15-20 korda suurem kui auto survepesuseadmest väljuva vee rõhk. See on kõige efektiivsem viis saada kiire ja puhas ligipääs Ellsworthi järvele.“

Järgmised kaks päeva tegeletakse haagissuvila suuruse kambri puurimisega jääpinna alla, et oleks olemas steriliseeritud vee reservuaar, mis takistaks järvevee tõusmist puurauku.

Professor Siegert ütles, et elu otsimine sellistes äärmuslikes tingimustes – täielikus pimeduses suure rõhu juures jääkatte all – võib avada uusi väljavaateid elu olemasolule teistes maailmades, nagu näiteks Jupiteri kuul Europal.

„Eksperiment, mida me läbi viime on väga sarnane eksperimendiga, mida võidaks läbi viia elu otsimiseks Europal,“ ütles Siegert. „Me teame, et Europal on jäine koorik ja ookean selle all. Kui Europal on elu, on see väga sarnane eluga Ellsworthi järves totaalses pimeduses, suure rõhu all, mis kasutab keemilisi protsesse, mitte päikesevalgust biloogiliste protsesside esilekutsumiseks.“

Kui kõik läheb Antarktikas plaani järgi, avaldatakse esimesed tulemused järgmisel nädalal. See võib olla uus verstapost polaarteaduste ajaloos.