Orjaks võib nimetada igaüht, keda on sellisena koheldud – tema inimõigusi eiratud, ebainimlikel tingimustel ja soovivastaselt tööle sunnitud, vaba liikumist ja lahkumist takistatud...

Üks hiljutine näide pärineb Ühendkuningriigist Inglismaalt Cumbria krahvkonnast Carlisle'i linnast.

Tööhõive ja selle seadusele vastavuse eest seisva organisatsiooni GLAA vahendusel jõudsid avalikkuse ette ülalolevad pildid (parema väljendi puudumisel) putkast, kus üht meest orjana peeti.

Ta elas GLAA andmetel selles umbes 1,8 meetri pikkuses kuuris ümmarguselt 40 aastat, kuni ta reidi käigus avastati ja kaasa võeti. Reidile andis alust anonüümne telefonivihje.

Hurtsikus palju ruumi pole, selle sisustus koosnes telerist, sulgtekist, kütteseadest ja vaibatükist.

Mees on nüüd 58-aastane ja on seega väidetavalt orjana elanud umbes täisealiseks saamisest alates. Ta saadeti kohe traumaohvritega tegelevate asjatundjate hoole alla.

Selle looga seoses on orjapidamise kahtlusega kinni peetud 79-aastane mees, kes elas kuuri taga liikuvelamus.

The Telegraphi andmetel enamik kohalikest teadsid, et mees seal kuuris elutseb ja üks isegi soovitas tal korteri üürida, kuhu kolida. Mehel olla olnud ka vaba voli liikuda. Tema eest hoolitseti väidetavalt hästi, aga ta elas siiski kuuris ja teda koheldi kui orja.

GLAA vanemuurija Martin Plimmer kommenteerib, et pole eal kuulnud moodsa orjapidamise juhtumist, mis kestis nii kaua. "See on mõistusele hoomamatu ja ebainimlik!"