Nad annavad trenne ning korraldavad regulaarseid pidusid ja suuremaid tantsuüritusi.

Üsna lühikese aja jooksul on kohalikul skeenel laiemalt silma paistnud näiteks Liibanonist pärit Andre Haikal – Euphoria tantsukooli üks rajaja ning omanik.

Haikal on aidanud elavdada tantsuelu Tallinnale lisaks Pärnus ja Tartus, ja muidugi ei maksa unustada 21-23. veebruaril toimuvat Tallinn Salsa Festival 2014, mille peakorraldaja ta on.

Taust

Euphoria paistab kohalike tantsukoolide hulgas silma vähemalt kolme asjaga. Esiteks on Haikal ainuke õpetaja, kes paistab hetkel huvitatud järelkasvu arendamisest; tema käe all on hiljuti esile kerkinud noored tegijad Lili Pagil ja Kalle Raus.

Teiseks toimub Euphorias ebaeestilikult lai valik püsikursuseid joogani välja. Nagu afro- ja ladina paaristantsude stuudios ikka, on valikus bachata ja salsa, aga nende kõrval on hetkel pidevalt trennikavas ka tango, kizomba ja zouk.

Viimast võib eriti kõvaks sõnaks pidada, sest Eestis on saanud zouki õppida seni peamiselt üksikutes töötubades.

Kolmandaks torkab silma Haikali haruldane pühendumus õpilastele, sh valmisolek neid juhendada ja tehnikat lihvida. Tavaliselt võib nii põhjalikule isiklikule tähelepanule loota eelkõige eratrennides, mis on palju kallimad kui grupitrennid.

Haikal paistab minu esitatud Euphoria põhitugevustega nõustuvat. Kui küsin, mille poolest stuudio eriline on, vastab ta: "Mitmes mõttes, aga peamine on isiklik tähelepanu ja hool [mida õppija saab].

Trennide taset peetakse parimate sekka kuuluvaks Eestis, nii et ärge oodake kunagi vähemat kui üksikasjalik ja konstruktiivne juhendamine, mis aitab enda eesmärkideni jõuda." Ta toob ka omalt poolt esile laia trennivaliku ja lisab, et huvi korral saab alati eratrenne küsida.

Rikkaliku sisuga festival

Muljetavaldav valik tantse on esindatud ka tänavusel Tallinna Salsafestivalil (TSF). Kui kiikan hetkel selle kodukal ajakava, leian reedest pühapäevani üle 30 töötoa ja palju-palju stiile:

crossbody salsa 1 ja 2 peal,
• kuuba salsa ja rueda,
• bachata – nii dominikaani kui ka sensual,
• zouk, kizomba ja tarraxa, semba,
• chacha, rumba guaguanco, pachanga, tango, son cubano, afro brazil

"Meil on kõik põhilised stiilid, mille vastu inimesed huvi tunnevad," kommenteerib Haikal. "Eesti tantsijad tahavad kindlaid stiile, nii et kasutu on lisada klasse, mis ei huvitaks kedagi."

Nagu nimekirja viimasel real näha, leidub siiski ka meile ebatavalisemat kraami. "Jah, lihtsalt selleks, et anda inimestele midagi erinevat, mis võiks Eestis tulevikus kanda kinnitada." Valik sõltub alati osaliselt ka saabuvatest esinejatest/õpetajatest, kes neid stiile valdaksid.

Foto: Euphoria

Mis veel toimub?

Haikal ütleb, et TSF 2014 korraldamine on talle esimene selline kogemus. "Olen töötanud tiimiga, mis korraldas peotantsu-töötubasid ja galaüritusi, kuid ei midagi praeguse mastaabiga võrreldavat.

Ka olen viimasel aastal Euphorias rahvusvaheliselt tuntud õpetajatega töötubasid korraldanud, aga mitte midagi nii suurt, tavaliselt ikka 1-2 artisti."

Mida festivalilt oodata? "Meil on umbes 20 rahvusvaheliselt tuntud esinejat, kes juhivad kolme päeva jooksul töötubasid. Pluss 4 pidu, millest kaks toimuvad Estonia ooperimajas – ühel neist esineb isegi ehtne ladina muusika bänd! Ja esmakordselt Eestis on meil planeeritud basseinipidu!"

Basseinipidusid toimub mitmetel festivalidel. Haikal mainib, et sai vastava idee möödunud novembris Russian Bachata Festival & Salsa Roomi külastades.

Kas bassein on ainult mõnulemiseks? "Vees toimuvad animatsioonid ja lisaks on seal kuum vabaõhubassein, mida on Eestis talvel huvitav proovida."

Esinejate/treenerite ja muiduhuviliste taust on kirju – väliskülalisi saabub riikidest nagu Inglismaa, Brasiilia, Hispaania, Holland, Prantsusmaa, Saksamaa, Venemaa, Itaalia, Soome, Läti, Leedu, Liibanon, Rootsi...

Algaja tantsija ei pea kartma

Suurüritustel on tihti nii, et nime poolest algajatele mõeldud töötoad on tunduvalt raskemad kui kohaletulijad oskavad oodata.

Mida täpselt oodata TSF-i puhul? "Algajate töötoad on täiesti algajatele mõeldud," teatab Haikal. "Kui leidub kasvõi üks isik, kes tahab põhisamme õppida, siis seda ka tehakse.“ Üldiselt kujuneb trennide tase osalejate põhjal, nagu ikka.

Algaja saab osta eripassi, millega saab osaleda kõigil kolmel õhtusel peol ja iga päev kolmes töötoas. Saab proovida esimesi samme mitmetes levinud tantsudes nagu salsa, bachata, semba jt.

Haikal: "TSF on ideaalne koht, kus oma teekonda alustada. Saate kohe lähedalt ülevaate, kui suur tantsijate kogukond tegelikult on!"

Teksti keskel fotol ja selles videos on Andre Haikali partner Arina Vesman – Euphoria tantsukooli kaasasutaja, kaasomanik ja üks treeneritest.

Vaadake ka: