Eesti elanikele on testimine perearsti saatekirjaga jätkuvalt tasuta ja vabatahtlik, selle maksab kinni Terviseamet vastavalt Synlabiga riigihanke alusel sõlmitud lepingule.

1. jaanuaris jõustuv hinnamuutus puudutab ennekõike tervishoiuteenuse osutajaid, kellele hakkab üks koroonatest maksma Eesti Haigekassa hinnakirja järgi 51,81 eurot. (Praegu on see hind 67,04 eurot.)

Tasuline test maksab SYNLABis edaspidi koos proovivõtu ning isikukaitsevahendite lisakuluga 58 eurot. (Praegu 78 eurot.)

Millel hind põhineb?

Ninaneelust võetava koroonatesti hind kujuneb eri protsesside ja kulude põhiselt:

  • vahendid proovide kogumiseks ja laborisse viimiseks – isikukaitsevahendid, proovivõtutarvikud, materjalid proovide pakendamiseks ja transpordiks, logistikaautod
  • proovide analüüs, mis eeldab spetsiaalseid vastava ohutustasemega laboriruume, aparatuuri, reagente, tarvikuid jne
  • taustsüsteem ehk IT-lahendused testimisaegade broneerimiseks, saatekirjadega toimetamiseks, perearstide ja teiste tellijate ning labori infosüsteemide vahel tellimuste, tulemuste ja muude andmete vahetamiseks, mis omakorda nõuavad turvalisi tarkvaralahendusi


Neljas ja kõige olulisem faktor on inimesed. Iga prooviga tegeleb ligi 20 inimest. Kokku on avaliku testimisega seotud üle 650 meditsiiniasutuse töötaja – kõnekeskuse, testipunktide ja labori personal, proove transportivad autojuhid, protsesse toetavad IT-, ostu- ja laospetsialistid, personalitöötajad jt. Tuhandete testide analüüsimise nimel käib SYNLABis töö ööpäevaringselt seitse päeva nädalas.

Synlab sai hindu langetamda tänu tänavu tehtud investeeringutele, laboritegevuste jätkuvale automatiseerimisele ja tugiprotsesside optimeerimisele.

Ka võimaldas Terviseametiga sõlmitud uus, 2021. aasta lõpuni kehtiv koostööleping teha senisest suuremahulisemaid proovivõtu- ja laboritarvikute, isikukaitse- ja muude vahendite tellimusi, tänu millele saab juba ülehomsest pakkuda neljandiku võrra odavamaid teste.

Ka sertifikaat on peagi soodsam või tasuta. SYNLAB väljastas novembris mobiiliäpi TESTI, kus saab tasulise sertifikaadi asemel tasuta variandi genereerida. Kes soovib seda paberil, peab maksma senise 13 euro asemel 7 eurot.

1995. aastast tegutsev, Euroopa suurimasse laboriketti SYNLAB Group kuuluv SYNLAB Eesti on avaliku testimise üks eestvedajaid koostöös Medicumiga. Tänavu on ettevõtte laboris tehtud 500 000 koroonaviiruse PCR testi ninaneelumaterjalist.