Ülikooli juurde avati uus futukeskus, kus teadlased üritavad leida vastuseid küsimusele robotite ja tehisintellekti tuleviku kohta. Hawkingi sõnul peaks just viimasega palju-palju rohkem tegelema.

"Me kulutame palju aega ajaloo uurimise peale," ütles Hawking. "Olgem ausad, peamiselt on tegemist rumaluse ajalooga." Ta lisas, et on küll tore, et vahelduseks tulevikku uuritakse, ent samas on tegu murettekitava valdkonnaga ja nagu Hawking ütles, võib kaugelearendatud tehisintellekt tähendada inimkonna lõppu.

Eelmisel aastal liitus Hawking Elon Muski ja paljude teiste ekspertidega, kes kirjutasid avaliku kirja, milles soovitati iseseisvad relvad keelustada, kuna need võivad ühel päeval oma torud inimkonna vastu pöörata.

Kuid samas ütles Hawking, et samal tehnoloogial on võime ka head teha. Näiteks siis, kui me enda mõistusi tehisintellekti abil võimendame. "Võib-olla suudame me heastada osa sellest halvast, mida industrialiseerimise käigus oleme loodusele teinud," lausus ta. "Ja kindlasti tuleks sihtida haiguste ja vaesuse alistamist."

Cambridge`i ülikooli juures asub ka omalaadne eksistentsiaalsete riskide keskus, milles uuritakse erinevaid "terminaatoristsenaariume". Kui seal vaadeldakse stsenaariume sõdadest kliimamuutuseni, siis uues keskuses keskendutakse teemadele, mis on seotud inimese mõtlemis- ja õppimisvõimeliste masinatega. Mõtlemisainet on, kuna mõned arvutisüsteemid võistlevad IQ-lt juba nelja-aastase lapsega.