„Ei ole tegemist jälitustegevusega ega ka isikustatud andmetega. Andmed on kõik absoluutselt anonümiseeritud,“ kinnitas statistikaameti peadirektor Mart Mägi ja märkis, et inimeste liikumisi ei jälgita reaalajas.

Valitsuse erikomisjon on teinud statistikaametile ülesandeks viia läbi liikuvusanalüüs, et valitsus saaks selge pildi, kas kehtestatud liikumispiirangud ka tegelikkuses toimivad.

„Oleme jõudnud tänasel hommikul mobiilioperaatoritega kokkuleppele, et suuresti see töö toimub nende majades, selleks, et tagada täielik anonüümsus,“ lisas ta.

Mägi sõnul vaatleb amet andmeanalüüsi käigus olukorda enne kriisi ja peale eriolukorra ja meetmete kehtestamisest, et teada saada, kas inimesed – ja sealhulgas ka vanemad inimesed - püsivad oma tavapärases liikumispiirkonnas.

Statistikaamet loodab analüüsiga pihta hakata järgmise nädala jooksul. Protsessi käivitamine on võtnud plaanitust rohkem aega, kuna Mägi sõnul polnud mobiilioperaatorid selliseks palveks valmis nende võimekus on olnud erineva tasemega.