“Olen praegu üsna šokis. Postitan selle, sest loodan: ehk hakkab politsei ikka ka maske-kindaid kandma!?

Lugu selline. Politsei/piirivalve peatas mu auto, kui käisin siin Setomaal Vene piiri/kontrolljoone ääres, sõbraperele teeotsa kraami viimas. Politseiga suhtlesime üsna pikalt… polnud neil ei maski ega kindaid. Minu omad olid pagasnikus.

Sain trahvi, sest mu tehnoülevaatus oli aegunud, täitsa nõus, olin trahvi väärt… Vabandasin seda küll eriolukorraga (mis on ka tõsi, see on põhjus, miks ülevaatus korda ajamata, ma just plaanisin minna seda ajama, kui nii Võrust kui Tartust hakkas viirusuudiseid tulema ja otsustasin mitte linna minna).

Sain niisiis paberi peal trahviteate, 80 eur. Paberi sain kinnastamata käes ja kirjutasin alla ka ise kinnastamata, nende pastakaga.

Minu küsimused:
– kas on mingi meede tehtav, et tehnoülevaatuseid eriolukorras edasi lükata? Kas on seda arutatud?…
– Kas politsei-piirivalve tõesti ei pea kindaid-maske kandma?”

(katkend mureliku kirjaniku postitusest)

Olemasoleva info põhjal ei saa midagi järeldada

Rääkisin meie toimetuse autori Uku Tamperega, kes on abipolitseinikuna käinud kontrollimas 2+2 reegli jälgimist ning on kursis ka PPA praeguse käitumiskorraga.

Tehnoülevaatuseta auto puhul on asi selge: sõiduvahendiga tohib liikuda üksnes ülevaatusele või remonti. Inimesi püütakse mõista ning trahvi asemel juhib politsei kõigepealt puudusele tähelepanu, seda siis, kui tähtaeg on äsja läbi saanud. Pikemat aega ülevaatuseta sõitnud inimene peaks olema olukorrast teadlik.

Kaitsevahendite osas on PPA korralikult varustatud, ja meetmed, mida korrakaitsjad järgivad, väga ranged. “Kõik me töötame selle nimel, et nakatumist vältida, desinfitseerime ette ja taha,” selgitas Uku.

Antud loo puhul arvas Uku, et ei temal ega tõenäoliselt ka autos istunud kirjanikul polnud kogu infot kaitsevahendite ja nende kasutamise kohta, oli teada vaid, et kirjutajal olid isiklikud kaitsevahendid pagasiruumis.

Esimene mõte oli, et autojuht võinuks korrakaitsjale öelda, et see kasutaks kaitsevahendeid isegi kui otsest ohtu pole:

“Kui korrakaitsja ei palunud autojuhil oma autosse tulla ning menetles väljas, ei pruukinud ta turvalise distantsi puhul maski kasutada kuna viibis värskes õhus. Samuti on osa kaitsekindaid läbipaistvad ja tihedalt ümber käte ning neid ei pruugi märgata, eriti kui olukord on ärev. Autos istujale ei paista ka detailideni kätte, mida korrakaitsja täpselt teeb. Üldiselt julgen arvata, et tööl olev politseiametnik ei ole see koht, kust viirust võiks saada,” selgitas Uku.

“Kuid teadmata või nägemata tegelikku olukorda, on keeruline anda ühtegi hinnangut – kõik on oletus. Abipolitseiniku kogemuse pinnalt saan öelda, et isiklik turvalisus on korrakaitsjale sama tähtis kui kaaskodanike oma.”

PPA: sõidukil peab olema kehtiv tehnoülevaatus

PPA juhtivkorrakaitseametnik Sirle Loigo tuletab autoomanikele meelde, et tehnoülevaatus tuleb sõidukile olenemata eriolukorrast teha nagu seadus ette näeb, erandiks on karantiinis olemine.

Tehnoülevaatuse punktid on avatud ka eriolukorra ajal ning rakendavad erimeetmeid, et tagada nii oma töötajate kui ka autoomanike tervise turvalisus. Täpsemalt saab lugeda siit.

“Liiklusohutuse tagamiseks ei tohi teedel liigelda sõidukeid, mis võiksid kaasliiklejaid ohustada,” selgitas Loigo. “Me ei saa seega ka eriolukorras tehnoülevaatusest täieliku vabastamise erandit teha.”

“Kui sõiduki ülevaatuse kehtivus lõppeb inimese haiguse või talle kehtiva liikumispiirangu ajal, siis tohib ta tervenedes või piirangu lõppedes sõita mittekehtiva ülevaatusega autoga tehnoülevaatuspunkti. Samasugune võimalus kehtis ka enne eriolukorda,” lisas Sirle Loigo.

“Ülevaatuspunktides kasutatakse erinevaid ohutusmeetmeid nii oma töötajate kui ka klientide kaitseks ning seal on võimalik tagada ka 2+2 reeglist kinnipidamine.”

Esimese asjana politsei siiski trahvi tegema ei kiirusta: “Tabades liiklusest kehtiva ülevaatuseta sõiduki, jätab politsei üldjuhul trahvi koostamata siis, kui ülevaatus on hiljuti lõppenud. Sel juhul tuletatakse meelde see kindlasti esimesel võimalusel ära teha,” rääkis Sirle Loigo.

Reageeriti piiriületuse juhtumile

Kuidas aga oli lugu kaitsevahenditega? Lõuna prefektuuri operatiivstaabi juht Indrek Koemets tõdeb, et seekord tõesti kaitsevahendeid piirivalvuritel ei olnud kuna reageeriti võimalikule piiriületusele Eesti-Vene piiril.

“Laupäeva lõunal kella 15 ajal laekus politseile info võimalikust piiriületusest Eesti-Vene piiri lähistelt. Väljakutsele reageerinud piirivalvurid tabasid piirkonnas liikumas sõiduauto Honda,” kirjeldas Koemets.

“Asjaolusid kontrollides selgus, et piiriületust ei toimunud, kuid auto kehtiv tehnoülevaatus oli juba mõnda aega tagasi aegunud. Seetõttu tehti sõidukijuhile lühimenetluses mõjutustrahv.”

“Kõigil eesliinil töötavatel politseiametnikel on olemas isikukaitsevahendid,” kinnitas Koemets. “Kuna see juhtum ei olnud esialgse info põhjal seotud koroonaviirusega, ei tulnud ametnikel maski, kinnaste või kaitseprillide kasutamine kahjuks meelde. Oleme nendega rääkinud ja nad on edaspidi sellevõrra kindlasti hoolsamad.”

Indrek Koemetes soovitab kodanikul, kes märkab politseinikel puuduvaid kaitsevahendeid, neile seda otse öelda, sest nagu näitab 11. aprilli pärastlõunal juhtunu, võib ärevas olukorras ka neil see meelest minna.

“Selliste tähelepanekute korral võib neist teada anda ka politseinikele, sest isikukaitsevahendid on kõigil kaasas ning pahatahtlikkusest või laiskusest keegi neid kasutamata ei jäta. Ka meile endile on meie tervis oluline,” võttis Koemets teema kokku.

Seda, mis müüdid tõele ei vasta ja mida sellest olukorrast õppida, loe edasi SIIT