Kust on pärit selline halvaendeline nimi? Selle kohta on mitu hüpoteesi.

Võimalik, et linnake sai nime keskaegse veresauna järgi, mille käigus naaberlinna Castrojerizi elanikud tapsid 60 meest, kes kuulusid sealsesse jõukasse juudikogukonda, ning kihutasid ülejäänud linnast välja, pagendades nad Castrillosse.

Teise pajatuse kohaselt pandi piirkonna nimeks, kuhu juudid põgenesid, Motajudíos, mis tähendab "juudimäge" ning et mota (mägi) muutus mataks (tapmine) ühe 17. sajandi kohmaka kirjatarga näpuvea tõttu.

Milline ka poleks kohanime saamislugu, kõlab see pehmelt öeldes üsna ebasõbralikult, kuid päris pikka aega ei paistnud kohalik rahvas seda tähele panevat.

Sealne linnapea Lorenzo Rodriguez on öelnud: "Need meie hulgast, kes on kogu elu Castrillo Matajudíoses elanud, ei tee seda märkamagi. Kuid niipea, kui seda kusagil mujal mainida, kõlab see halvasti."

Pärast mai lõpus aset leidnud referendumit on linlased otsustanud oma kodupaiga nime ära muuta. Edaspidi hakkab asula kandma nime Castrillo Mota de Judíos (juudimäe laager).

Linnapea Rodriguez, kes oli ähvardanud ametist loobuda, kui rahvahääletuse tulemus peaks teistsuguseks kujunema, oli resultaadiga rahul ning kavatseb järgmiseks taastada ajaloolise juutide kvartali.

"Nimi Matajudíos ei klappinud kokku sellega, kuidas siinne rahvas nüüdisajal mõtleb ja käitub, ega ka mitte meie asula lipuga, millel on kujutatud Taaveti täht," ütles Rodriguez.