USA California maakond Santa Clara on tuntud kui Silicon Valley kodu – piirkond, mille nime on kuulnud ilmselt iga moodsa tehnika huviline.

Glamuur ja eluraskused käivad tihti käsikäes: Santa Claras on USA kohta ka väga palju kodutuid, vahemikus 2007-12 loetleti neid üle 104 000.

Mida nendega peale hakata? Maakonnavalitsuse, mittetulundusühingu Economic Roundtable ja kodutuid majutava agentuuri Destination: Home ühistööna avaldatud uuring paljastab: tänavaelu lõpetamiseks on mõistlik kodututele kodud kinkida.

Sama asja on katsetatud Utah’ osariigis, kus algatust saatis suur edu.

Uuringu autorite andmetel kulutab Santa Clara maakond kodututele 520 miljonit dollarit aastas, sellest 312 miljonit tervishoiuteenustele, 77 miljonit sotsiaalabile ja 131 õigusemõistmisele (arreteerimised, kohtuasjad, arestikambris hoidmised jms).

Püsivalt kodutuid on aga üsna vähe, umbes 2800 inimest ehk umbes viis protsenti ülaltoodud koguarvust. Nende viie protsendi teenindamisele kulub ligi pool maakonna eelarvest, kokku aastas umbes 100 000 dollarit inimese kohta.

Destination: Home on pakkunud viie aasta jooksul ulualust enam kui 800-le inimesele. Iga kodutu läks maksma keskmiselt 62 500 dollarit aastas. Kodu saanuna kahanes see number 20 000-ni (ehk siis igaühelt 42 700 kokkuhoidu aastas)!

Maakonnavalitsusel on viie-aasta-plaan kroonilistest kodututest lahtisaamiseks, mille tuum ongi abivajajatele pidevalt elupaika ja muid teenuseid pakkuda.

Kõige kallimaks osutuvad krooniliste terviseprobleemide ja vaimsete probleemidega inimesed, kes üritavad end ise ravida. Kui neile ulualune anda, tekib nende elus vähem tõenäoliselt kriise ja saab ka ennetavat ravi pakkuda. Selline stabiilsus ja probleemidega toimetulemine vähendab kulusid märgatavalt.

Esiteks on vaja laiendada Destination: Home’i programmi ja luua süsteem, kuidas haiglas ja kinnipidamisasutuses viibijate seast tuvastada need, kes läheksid oma vajaduste tõttu maakonnale kõige kallimaks maksma, kui nad tänavale jäävad.

Economic Roundtable’i uuringujuht ja president Daniel Flaming leiab: „Kõige kulutõhusam lahendus kodutute probleemile on selle ennetamine - nagu ikka. Kodutuolemine teeb palju paha nii inimesele kui ka tema kogukonnale.“

Lõpetuseks ka samal teemal väike video: