Sava Savanovic on populaarne tegelane Serbia rahvapärimuses, kuulu järgi Serbia esimene vampiir. Legendi kohaselt elas ta Rogačica jõe ääres vanas vesiveskis, kus tappis veskile vilja jahvatama tulnud talupoegi ja jõi nende verd, vahendab Oddity Central.

Sarnased hirmujutud on, mõistagi, levinud mitmel pool maailmas, kuid rahvas Zarozje külas, kus too veski asub, usub, et nende kohalik vampiir pole mingi väljamõeldis.

Vampiiri läheduses elamine ei olnud neile probleemiks, kuna Savanovic pole juba aastasadu kellelegi häda teinud, kuid nüüd, mil üleloomuliku olendi koduveski on kokku varisenud, kardavad nad, et saatanasigitis võib neile kätte maksta.

"Inimesed on mures, kõik teavad legendi sellest vampiirist, ning mõte, et ta on nüüd kodutu ja otsib uut elupaika ja tõenäoliselt uusi ohvreid, pelutab rahvast. Me kõik oleme hirmul," rääkis vallavanem Miodrag Vujetic ajakirjandusele.

Vana veski oli töökorras veel 1950. aastatel, mil selle ostis perekond Jagodić, kes hiljem ehitasid selle ümber turismiatraktsiooniks.

Legend Sava Savanovicist meelitas elamusteotsijaid kohale kõikjalt üle Serbia, tuues tulu tervele kohalikule kogukonnale, ainult et Jagodićid ise kartsid veski teravakihvalist asukat nagu tuld ega läinud ise kunagi hoone lähedusse — isegi mitte selleks, et seal remonti teha.

Hiljuti varises veski kokku ja ümbruskonda tabas paanika. Küüslaugu müüginumbrid Bajina Baštas purustavad rekordeid, kuna kohalikud usuvad, et selle lõhn hoiab Sava Savanovici eemal.

Samuti on paika pandud kava, mille kohaselt tuleb veski viivitamatult korda teha. Paraku on talv ukse ees ja remonditöödega tuleb oodata kevadeni.

Sellepärast väljastaski kohalik omavalitsus vampiirihoiatuse, milles antakse rahvale nõu pruukida küüslauku ning paigaldada kodudes kõikide tubade seintele kristlik rist.

Vallavanem Vujetic ütles, et mõistab, kuidas need, kes pole piirkonnas elanud, võivad taoliste hirmude üle irvitada, kuid rõhutas tungivalt, et kohalikest elanikest ei kahtle vampiiride olemasolus mitte keegi.

Kindlasti pole paanika leevendamisel abi teadaannetest, et vanast veskist on kostnud imelikke urinaid, mis pole ühegi looma ega inimese hääle moodi, ning selle kõrval olla ööpimeduses nähtud seismas pikka kasvu tõmmut isikut.

Ülalolev pilt on puhtalt illustreeriva eesmärgiga ja pärineb tegelikult filmist "Abraham Lincoln: Vampire Hunter" (2012).