Spordirõivatootja Converse korraldatud kampaania City Forests („linnametsad“) raames Varssavis loodud seinamaal pakub silmailu, aga on ka geniaalne viis linnareostuse vähendamiseks.

Titaandioksiidi sisaldava fotokatalüütilise värviga maalitud pilt hoone seinal toimeka Politechnika metroojaama vastas neelab õhus levivaid saasteaineid ja teisendab need kahjututeks nitraatideks keemilise protsessi käigus, milles osaleb ka päikesevalgus.

Värv kaubandusliku nimetusega KNOxOUT reageerib sõidukite, tehaste ja elektrijaamade tekitatud lämmastikoksiididega, kui need seinamaali pinnaga kokku puutuvad.

Päikesevalgus toimib katalüsaatorina protsessis, mis muudab lämmastikoksiidid veeks, väikseks hulgaks süsinikdioksiidiks ja kaltsiumnitraadiks. Kaltsiumnitraadi peseb vihm maha, nii et värviga kaetud pind saab hakata neelama järgmisi õhusaasteaineid.

Varssavi on Bangkoki ja Belgradi järel kolmas linn, kuhu selline keskkonnasõbralik seinamaal maalitud on, kuid projekti City Forests raames on kavandatud seinamaalid ka Limasse, Sydneysse, Jakartasse, Manilasse, São Paulosse, Santiagosse, Johannesburgi, Melbourne’i, Bogotasse ja Panama Citysse.

City Forestsi peamine kontseptsioon on „puude istutamine“ kohtadesse, kus puud tegelikult kasvada ei saaks.

Varssavi keskkonnasõbraliku seinamaali kujundasid poola kunstnikud Maciek Polak ja Dawid Ryski ning seinale maalis selle kohalik kunstikogukond Good Looking Studio.

Foto: conversecityforests.com
Jaga
Kommentaarid