Kui Silvio Stelzer ostis villa uhke Wasserschloss Moritzburgi maadele Saksimaal, mis oli kunagi sealse kuningliku perekonna residents, teadis ta, et kolib rikka ajalooga kohta, vahendab The Local.

Mida ta aga oodata ei osanud, oli sellise ajaloolise aarde leidmine villa renoveerimise käigus.

Ajaleht Bild kirjutas neljapäeval, et tuntud kokk, kes avas villas restorani, avastas suures aias maa-alusest keldrist Hitleri šampanja- ja konjakikollektsiooni.

Tegemist on üllatava leiuga, sest Hitler oli taimetoitlane, täiskarsklane ja mittesuitsetaja.

Majast leitud arveraamat näitab, et Hitler sõlmis kokkuleppe tollal palee omanik olnud prints Ernst Heinrich von Sachseniga.

„1944. aasta lõpus lasi Hitler viia oma veinikeldri ja delikatessid sellesse maa-alusesse labürinti, sest õhurünnakud olid muutnud Berliini ebaturvaliseks,“ ütles Stelzer Bildile.

Sõdurid tõid Hitleri aarde kohale sadadesse kastidesse pakituna mitmel veokil. Kastides oli salaami, juust, šokolaad, sigaretid ja muu haruldane kaup.

„Prints sai füürerilt vastutasuks spetsiaalse paki, mis oli täis delikatesse,“ rääkis Stelzer. „Toitu enam alles pole. Pärast 8. maid 1945 rüüstasid Vene sõdurid kõik ära.“

Kokk lisas, et ei tea veel, mida kavatseb avastatud aardega peale hakata.

Hiljuti on leitud Saksamaa mustalt turult ka pronksist hobuseskulptuurid, mis kunagi seisid riigikantseleihoone trepi kõrval ning väidetavalt Hitleri armukesele Eva Braunile kuulunud aluspesu.