Politsei korraldas aasta kestnud ebaseadusliku kunstiga kaubitsemise juurdluse käigus haaranguid viiel liidumaal. Konfiskeeriti teoseid, mille hulgas on Josef Thoraki võimsad pronksist hobuseskulptuurid ning Arno Brekeri graniitreljeef, teatas Berliini politsei esindaja Thomas Neuendorf kolmapäeval Associated Pressile.

Neuendorfi sõnul on asjaga seoses uurimise all kaheksa sakslast vanuses 64-79 aastat. Haarangute käigus leiti ka palju teisi kunstiteoseid ning võimud üritavad nüüd kindlaks teha nende päritolu.

Hobuseskulptuurid seisid kunagi Hitleri Berliini ehitada lastud riigikantseleihoone trepi kõrval. Hoone sai Teises maailmasõjas rängalt kannatada. Pärast sõda lammutasid hoone nõukogulased, kes kasutasid selle punast marmorit sõjamemoriaali rajamiseks Ida-Berliini.

Graniitreljeef kujutab musklis ja palja ülakehaga võitlejaid, kes kannavad „tüüpilises natsistiilis“ mõõku, rääkis Neuendorf ning lisas, et ka reljeef oli mõeldud riigikantseleisse, kuid seda ei pandud kunagi välja.

Teoseid nähti viimati 1989. aastal spordiväljakul, mis oli osa Nõukogude barakkidest Berliini lähedal Eberswaldes.

Kõik teosed leiti Reinimaa-Pfalzi liidumaa Bad Dürkheimi linnas asuvast laohoonest. Läbiotsimised toimusid ka Berliinis, Baieris, Põhja-Reini-Vestfaalis ja Schleswig-Holsteinis.