„Leping on sõlmitud 27. augustil OÜ Medicum Eriarstiabi ja Synlab Eesti OÜ vahel. Raamlepingu alusel tellitava teenuse maksimaalne maht on kuni 10 000 000 eurot," ütles Fortele Terviseameti pressiesindaja.

Ta märkis, et testimise eest tasutakse haigekassa hinnakirja alusel vastavalt reaalsele testimise mahule.

Lepingupartnerid valiti välja riigihankega. Tõsi, riigihangete registris on tänase päeva seisuga selle hanke juures veel märge „hindamisel" ning sõlmitud lepingute lahter on tühi.

Hanke tehnilise kirjelduse kohaselt peab teenus sisaldama koroonaviiruse testimise korraldamist üle Eesti ning hõlmama saatekirjade vormistamist tellimislehe alusel testima saadetud patsientidele, patsientidega proovivõtu aja ja koha kokkuleppimist, proovivõtu kohtade olemasolu, mobiilse proovivõtubrigaadi teenust proovivõtmiseks patsiendi kodus, laustestimiste läbiviimist Terviseameti tellimusel, vajadusel täiendavate proovivõtukohtade loomist ja täiendavate proovivõtubrigaadide loomist, proovide transporti, võetud proovide testimist, patsientide teavitamist proovide tulemustest.

Ühe proovivõtukoha avatuna hoidmise võimekus peab olema 8 tundi päevas 7 päeva nädalas ning teenindades sealjuures koguvõimekusena 500 patsienti nädalas. Analüüsid tehakse hiljemalt 48 tunni jooksul pärast proovivõttu.

Synlab ja Medicum on teste teinud ka seni - alates 20. märtsist - ning seniste lepingute maht on olnud veidi enam kui 2,5 miljonit eurot ja 1,7 miljonit eurot.

Eestis on kokku tehtud üle 156 tuhande esmase testi, nendest 2 456 ehk 1,6 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed.