Küsimusele, kui palju pühade ajal tavapärasest rohkem söömine kehakaalu kergitab ja mida ülesöömise ennetamiseks teha tuleks, vastab psühholoogiadoktor Uku Vainik. (allikas: ERR Novaator)

Lühike vastus – tavapärasest rohkem söömine võib tõesti kaalu kergitada, kuid selle pärast ei pea muretsema.

Soovitan süüa nii, et suudad pühi nautida. Pärast tasub pöörduda tagasi oma tavapärase söögirütmi juurde. Probleemiks muutub rohkem söömine siis, kui sellest saab uus norm.

Pikem vastus – pühad on aeg, kus paljud meist tähistavad lähedastega kokkusaamist rikkaliku toidulaua taga.

Toidu jagamises on midagi ürgset – antropoloogid on märganud sellist käitumist väga paljudes kultuurides. Soovides üles näidata lahkust, pakutakse rikkalikult toitu, mis võib viia liialdamiseni.

Mina usun, et ühekordses liialdamises pole midagi hullu. Erinevate uuringute järgi kergitavad pühad inimese kaalu vahemikus 0–1,5 kilo.

Umbes samas suurusjärgus on ka inimese tüüpiline päevane kaalukõikuvus ja nii väikese kaalumuutuse pärast ei tasu kindlasti närve kulutada. Nagu ei muuda pikas perspektiivis midagi ühekordne dieet, ei muuda seda ka ühekordne liialdamine.

Samas ei soovita ma täiesti piiramatult süüa. Ka ühekordne liialdamine võib kaasa tuua nii halva enesetunde, et ägisemise kõrvalt on ülejäänud õhtut raske nautida. Selle vältimiseks tasub jälgida oma söömistempot.

Pühadelaud toob kokku mitmeid tegureid, mis uuringute järgi tõstavad liialdamise tõenäosust – palju lauakaaslasi, suur toiduvalik ja suured kogused.

Terve õhtu vastu pidamiseks tasub süüa pigem aeglaselt, alustada väikeste kogustega ning ka toitu juurde tõsta rahulikus tempos, nii palju kui vaja.

Püsivalt muudab inimese kaalu pikaajaline muutus inimese käitumises. Seega tuleb lihtsalt jälgida, et pühade toitumisharjumused jääkski pühadeaegseks.

Pühade ajal kipub enamiku menüüst moodustama väga energiatihe toit (rasvane liha, juust, mitmesugused magustoidud). Ka tavapäraselt võib energiarohket toitu tarbida, kuid väiksemas koguses.

Igapäevaselt võiks põhiosa taldrikust kuuluda toitumispüramiidi allossa kuuluvatele toiduainetele, nagu teraviljad, puu- ja juurviljad.

Rohkem informatsiooni leiab tervise arengu instituudi toitumise leheküljelt.

Uku Vainik kaitses detsembri alguses toitumisalast doktoritööd "Towards a comprehensive framework for the psychological mechanisms of obesity and overeating".