„Kutsun üles kõiki, kellele veel rakendust ei ole - palun laadige see endale alla ja olge kindlad, et te olete hoitud ja et te hoiate teisi. Sest kui me vabatahtlikult Hoia rakendust ei kasuta, siis saame kohustuse restorani minnes oma nimi kirja panna - see mulle ei meeldi," ütles president konverentsi Latitude59 avavestluses.

Kaljulaidi sõnul on ta rahul ja tänulik, et ettevõtjad said rakenduse valmis plaanitud ajaks ehk taasiseseisvumispäevaks 20. augustil.

Mobiilirakendus Hoia loodi sotsiaalministeeriumi, tervise ja heaolu infosüsteemide keskuse, terviseameti ning 12 Eesti ettevõtte - Cybernetica, Fujitsu Estonia, Guardtime, Icefire, Iglu, Mobi Lab, Mooncascade, Velvet, FOB Solutions, Heisi IT OÜ, Bytelogics ja ASA Quality Services OÜ koostöös. Lisaks aitas rakenduse arendamisel kaasa Šveitsi DP-3T projektimeeskond, kelle loodud lahendus on Eesti rakenduse aluseks.

Rakenduse peamine funktsioon on kasutajat teavitada, kui ta on olnud lähikontaktis COVID-19 nakatunuga. Rakendus muutus allalaaditavaks 20. augustil ning seni pole kellelgi sellest kasu olnud - ennast on äpi kasutajaks registreerinud paar koroonahaiget, kellega teised äpikasutajad pole lähikontaktis sattunud olema.

Sotsiaalministeeriumi asekantsler Maris Jesse rääkis esmaspäeval avaldatud intervjuus Eesti Päevalehele plaanist muuta isikustatuks inimeste teatri-, söögi- ja kontserdikülastused.