Meie igapäevases kõnepruugis leidub siiski üsna „pikantse“ taustaga sõnu, millel on õnnestunud osavalt viisakaks maskeeruda.

Toome ära nimekirja viiest süütu välimusega, ent kahtlase minevikuga sõnast.

Gümnaasium

Sõna „gümnaasium“ on tuletatud kreekakeelsest tegusõnast γυμνάζω, mis tähendab „alasti treenimist“. Seega — inimesed, kes kannatavad gümnofoobia all, ei karda mitte kooliõpikuid või trenažööre, vaid alastiolekut.

Alastuse rõhutamine spordi- või õppeasutust tähistavas sõnas võib tunduda kummaline, kuni meenutame, et Antiik-Kreekast pärineb olümpiamängude traditsioon, kus kehaliste harjutuste sooritamises alasti polnud midagi taunitavat.

Põldpüüd (Foto: Wikimedia Commons / Kulbhushansingh Suryawanshi)

Põldpüü

Inglise keeles tähistatakse põldpüüsid, nurmkanasid jt sarnaseid faasanlasi sõnaga partridge, mis on tuletatud ladinakeelsest sõnast perdix, mis on vahetu laen vanakreeka keelest.

Ühe hüpoteesi kohaselt on püüsarnaste lindude üldnimetuse aluseks omakorda vanakreekakeelne sõna περδεσθαι, mis tähendab „peeretamist“ ja võib viidata parisevale helile, mida lind lendu tõustes tiibadega kuuldavale toob.

Orhidee

Käpaliste ehk orhideeliste kaunisse sugukonda kuuluvad lilled on saanud nime vanakreeka keeles „munandit“ tähendava sõna ὄρχις järgi.

Arvatavasti mõtles mõni antiikkreeklane orhidee juuremugulaid või risoome silmitsedes, et need meenutavad välimuse poolest midagi, mis talle hommikuti tuunikat selga pannes silma jääb.

Mastodon (Foto: Wikimedia Commons / Sergiodlarosa)

Mastodon

Kui 19. sajandi Prantsuse looduseuurija Georges Cuvier ameerika mammuti ehk mastodoni kivistunud hambaid uuris, leidis ta nende pinnalt eenduvad muhud, mis meenutasid talle rinnanibusid.

Karvase londilise liiginimetus on tuletatud kreekakeelsetest sõnadest μαστός („rind“) ja ὀδούς („hammas“).

Punk(ar)

Mitte keegi ei tea enam täie kindlusega, kes mõtles välja ingliskeelse sõna punk või milline on selle saamislugu, kuid esimene kirjalik ülestähendus sellest pärineb juba Shakespeare’i aegadest.

Avoni lauliku kasutuses ei viidanud see aga kukeharja-soenguga või spetsiifilise muusikamaitsega inimestele, vaid hoopis naissoost prostituutidele.

18. sajandiks oli nimisõna punk hakanud tähendama hoopis noormeest, keda vanem meesterahvas sugulise ärakasutamise eesmärgil ülal peab.

20. sajandi hakul tähendas punk juba „noort hulkurit“, arenedes ajapikku mis tahes ulakat noort inimest tähistavaks terminiks. Alles 1970. aastatel hakkas sõna end ilmutama pop-muusikaajakirjanduses.