• Artikkel pärineb küll USA meediast, aga on selge, et sama nähtust võiks me leida ka siinpool suurt lompi.

Tänavu 2. jaanuaril läks elekter ära Indiana osariigis Evansville’i lähistel Lloydi maanteel. Transformaatori kahjustusest johtunud voolukatkestus, mis lülitas välja valgusfoori, vältas 45 minutit. Süüdlaseks oli orav.

Too rünnak on vaid üks, mille kohta võib sissekande leida poolsatiiriliselt kaardilt nimega Cyber Squirrel 1. „Sellel kaardil,“ märgitakse tutvustuses, „on ära toodud Küberoravate kõik salastamata operatsioonid, millest avalikkusele on teatatud ja mille toimumist meil on õnnestunud kinnitada. Tegelikult läbi viidud operatsioonide hulk on palju suurem kaardil toodust, kuid nood operatsioonid jäävad salastatuks.“

2014. aasta märtsikuust alates ühel Twitteri-kontol avaldatud andmete põhjal koostatud kaart on veebis rippunud juba vähemalt alates 2015. aasta septembrist. Konto omanik hoiab silma peal uudistel oravate, lindude, pesukarude, madude, rottide, kobraste ja pärdikute, aga ka riikide nagu Hiina, Venemaa ja USA tekitatud voolukatkestuste kohta.

Viimaste kohta on andmed küll pigem puudulikud.

Tuvastatud oravarünnakud sidekanalitele. https://cybersquirrel1.com/

Tegemist pole kaugeltki esimese sarkastilise katsega kasutada oravaid metafoorina ülepaisutatud hirmudele kübersõja ees. Enne seda, kui ta kõrvutas ohte, mida mehitamata kaugjuhitavad lennuaparaadid ehk droonid reisilennukeile kujutatavad, kilpkonnadest johtuvate ohtudega lennundusele, juhtis majandusteadlane ja libertaristliku kallakuga Mercatuse keskuse tehnoloog Eli Dourado samamoodi tähelepanu oravate ja elektrikatkestuste vahelisele seosele.

Sarnaselt „Küberoravate kaardile“ saab nalja mõte selgeks, kui heita pilk valitud andmepunktidele. Looduslikud tegurid loobivad tehnikale alatasa kaikaid kodarasse. Isegi kõige edukamad küberrünnakud — nagu too, mis möödunud kuul osa Ukrainast elektrita jättis —, ei suuda seni teha rohkem kahju kui metsloomad juba niikuinii teevad.