Kõige kaugemale ujunud saatjad liiguvad praegu Primorski lähedal ja lähenevad kiirusega umbes kolm kilomeetrit ööpäevas Soome territoriaalvetele, vahendab YLE Uutiset.

„Kui need järgivad peamist hoovuse suunda, nagu nad paistavad seni olevat teinud, peaksid nad meie hinnangu järgi liikuma umbes 25-30 kilomeetrit Soome rannikust lõunas. Kui nad endiselt töötavad, jõuavad nad aastavahetuse paiku meie territoriaalvetesse ja nad peaksid liikuma Kotka ja Hamina esisel umbes Suursaare ja Haapasaari vahelt läbi. On väga huvitav näha, kas nad järgivad meie arusaama Soome lahe hoovustest,“ ütles Soome keskkonnakeskuse uurija Seppo Knuuttila.

Kui reoveega koos liikuvad GPS-saatjad endiselt töötavad, liiguvad nad kunagi Helsingi rannikust mööda hinnanguliselt 20-30 kilomeetri kauguselt.

Kuigi Peterburis on ellu viidud laiaulatuslikke reoveealaseid projekte, tuleb puhastamata reovett ohtralt Peterburi lähipiirkondadest. Knuuttila näeb olukorras siiski ka lootust.

„Siin on head ja halba. On loomulikult kahju, et nii endiselt juhtub. Teisalt räägib see sellest, et meil on endiselt võimalus alandada Soome lahe reostuskoormust ja mõjutada vee kvaliteedi paranemist,“ ütles Knuuttila.