Ajutegevuse lakkamine ei pruugi enam tähendada surmaotsust — seda juhul, kui ühe Philadelphia idufirma algatust saadab edu. Ettevõte üritab nimelt sõna otseses mõttes surnuid ellu äratada.

Ettevõtte Bioquark tegevjuht Ira Pastor kuulutas ajalehele The Washington Post juba mullu, et tema arvates pole ajusurm tingimata pöördumatu seisund, vähemalt mitte algusjärgus. See võib olla ravitav, kui manustada patsiendile õige kombinatsioon stiimuleid.

Kiire selline protsess olema ei saa. Esiteks tuleb surnule süstida tema enda vererakkude baasil kultiveeritud tüvirakke.

Seejärel süstivad arstid patsiendi lülisambasse peptiidide patentsegu nimetusega BQ-A. Too seerum peaks aitama taastada ajutegevuse lakkamise tõttu kahjustatud neuroneid.

Ravi viimases etapis stimuleeritakse patsiendi närvisüsteemi 15 päeva vältel elektriga ja talle tehakse koljuvälist laserravi (ingl transcranial laser therapy), mis peaks käivitama uute neuronite moodustumise protsessi.

Ravi käigus seiravad uurijad patsiendi ajutegevust elektro-entsefalogrammide vahendusel.

See pole esimene kord, mil Bioquark vastavasisulist uurimust läbi üritab viia. Mullu aprillis käivitas ettevõte Indias Rudraphuris peaaegu saamasuguse ülesehitusega eksperimendi.

Ükski patsient aga katsega ei liitunud ja novembris peatas India valitsus selle riikliku ravimiameti juhi (ingl Drug Controller General) vastuseisu tõttu.

Kuuldavasti on Bioquark peagi sõlmimas lepingut seni täpsustamata Ladina-Ameerika riigiga, kus juba tänavuse aasta teises pooles loodetakse käima lükata uus kliiniline uuring.

Bioquarki esindajad nendivad, et pole enda välja töötatud ravirežiimi kunagi praktikas katsetanud, isegi mitte loomadel, ning samuti pole ravirežiimi komponente kunagi ajusurnud patsientide peal proovitud.

Küll aga on protseduuride sari näidanud lootustandvaid tulemusi mõneti sarnaste insultide, ajukahjustuste ja koomade ravis.