Kui aga teate, kuhu vaadata, võite näha õigekirjaviga, mida rahandusameti vastutavad töötajad enne miljonite kupüüride trükkiminekut ei märganud.

Austraalia 50-dollarine, mis on väärt veidi üle 30 euro, tuli käibele 2018. aasta oktoobris. Rahatähel on kujutatud Austraalia parlamendi esimest naisliiget Edith Cowanit, kelle õla kohal on imeväikeses kirjas lõik tema Lääne-Austraalia parlamendi ees peetud ametisseastumiskõnest.

Mikroskoopilist teksti on küll raske lugeda, kuid kujutise suurendamisel on näha, et sõna „responsibility“ („vastutustunne“) on kirjutatud valesti — „responsibilty“. Rahatäht sisaldab küll uuenduslikke turvaelemente nagu holograafilised pildid, kuid kirjaviga sellel jäi ametnikel ometi kahe silma vahele.

Vigane osa rahatähest

Kirjavigaseid kupüüre trükiti 400 miljonit; neist 46 miljonit on hetkel ringluses. Kokku ringleb õigekirjaveaga Austraalia paberraha maailmas 2,3 miljardi Austraalia dollari (u 1,43 miljardi euro) väärtuses.

Austraalia rahandusametil pole plaanis kupüüre käibelt korjata. Viga kavatsetakse parandada järgmise partii 50-dollariste trükkimisel, mis peaks toimuma lähikuudel.

Muud samas suurusjärgus apsakad on kaasa toonud märksa laastavamaid tagajärgi. Näiteks põhjustas ühe sidekriipsu puudumine arvutiprogrammist 1962. aastal tehiskaaslase plahvatuse, mis läks NASA-le maksma 80 miljonit dollarit.