Kallimal toidul on parem maitse; veine, mida jooja peab hinnaliseks, tajutakse maitseküllasemate ja dünaamilisematena; kõrgema hinnaklassi kosmeetikatooteid seostatakse meelevaldselt suurema tõhususega, jne.

Tänu viimastel aastatel läbi viidud uuringutele teame nüüd, et sama seos kehtib ka platseeboravimite juures.

Patsientidele süstiti topeltpimendatud katse raames füsioloogilist lahust väidetava eesmärgiga selgitada välja, kumb kahest pea ühesugusest ravimist on tõhusam. Patsientidele öeldi ka, et ühe ravimi annus maksab 100, teise oma aga 1500 dollarit.

Pooltele patsientidest manustati kõigepealt suurema väidetava maksumusega platseebot ja seejärel "odavamat". Teisele poolele katserühmast süstiti platseebosid vastupidides järjekorras — kõigepealt odavamat, seejärel kallimat.

Süstide saamise järjekorrast olenemata hindasid koguni kaks kolmandikku katsealustest kõrgema hinnaga platseebo mõju tugevamaks.

Hiljem paljastati katsealustele uurimuse tegelik olemus. Kaheksa katsealust nentisid, et neil olid "kalli" platseebo suhtes suuremad ootused ja et neid hämmastas ootustest johtuvate tajutud erinevuste suurus.

Huvitaval kombel märkisid ülejäänud neli katsealust, et nad ei oodanud kallimalt ravimilt tõhusamat mõju, mistõttu jäid erinevused platseebode mõjude tajumises nende puhul väiksemateks.