Alguses oli kirves kivist ning seda hoiti peos, kuid selles pole midagi imelikku, sest suur osa tööriistu nende väheste hulgast, mis sel ajal tunti, olid valmistatud samast materjalist. Kasutati neid ka valdavalt sama moodi, kirjutab ajakiri Kaitse kodu! 5/2020.

Vars monteeriti kirvele külge ilmselt millalgi mesoliitikumis, kui oli vaja erinevate tööde ja tegemiste juures rohkem jõudu rakendada. Ja need tööd ja tegemised ei piirdunud ainult puude lõhkumisega, vaid võisid hõlmata endas ka võimalike vaenlaste gabariitide sobilikemaks tahumist. Tihti just peajao võrra.

Tegelikult ei tea tänapäeval täpselt keegi, mil kirvest esimest korda relvana kasutati, kuid pidades silmas inimloomust, võib julgesti oletada, et selleni jõudmine ei võtnud ülemäära palju aega.

Erinevate metallisulamite avastamise ning kasutusele võtmisega laienes ka tööde hulk, mida kirvega oli võimalik ära teha. Hakati eristama erinevaid kirvetüüpe nende kasutusvaldkondade järgi – lõhkumiskirves, raiumiskirves, jahikirves, viskekirves, sõjakirves jne jne. Põhimõtteliselt võis isegi öelda, et iga töö jaoks oli oma kirves.

Loomulikult ei saanud see nii jääda, sest tehnoloogia arenes edasi. Tulirelvade leiutamine tõrjus külmrelvad järk-järgult lahinguväljalt välja ning sama saatus tabas kirvest ka uute tööriistade, eelkõige sae, kasutusele võtmisega kodumajapidamistes.

Kuigi kirve osatähtsus inimeste eludes pole praegu kindlasti võrreldav ammuste aegadega, tarvitatakse nimetatud tööriista laialdaselt tänaseni. Turule on tulnud isegi uued kirvetüübid, mille hulka kuulub ka üldotstarbeline kirves – laiemalt tuntud kui mini-, matka- või skaudikirveks.

Üldotstarbeline kirves on suhteliselt hiljutine nähtus, mille kasutuselevõtu on tinginud inimeste suurem liikuvus ja erinevate harrastuste levimine. Kirves on suhteliselt väike, kerge ja lühikese varrega (sageli vööle riputatav) ning sobib hästi autosse, paati või matkale.

Kuna suvi toob endaga kaasa ka rohkem väljas viibimist, otsustas Kaitse Kodu! toimetus proovile panna just matkakirved.

Kirved

Ilmselt ei tule kellelegi erilise üllatusena, et matkakirveste valik on suhteliselt lai. Umbes sarnane on ka hinnaskaala, mille hulgast neid leida võib.

Seetõttu testisime ainult kirveid, mis on meil kohalikus kaubandusvõrgus saadaval. Samuti oli oluliseks valikukriteeriumiks hind, sest raha pole kunagi kellelgi liiga palju. Eriti praegusel ajal.

Lähtudes seatud parameetritest, jäi sõelale kolm kirvest. Kindlasti pole need ainsad võimalikud variandid, kuid testimise ajal olid ainsad saadaolevad.

Atom Outdoors

Atom Outdoors (Foto: Kaitse kodu!)

Soome päritolu tootja Atom Outdoorsi kohta just väga palju infot saadaval ei ole. Välja arvatud see, et tegemist võrdlemisi odavaid matkatarvikuid pakkuva kaubamärgiga, mis on ka Eestis üsna hästi esindatud.

Kirve tera on roostevabast terasest ning käepide siledast plastist, mis moodustavad tugeva ja monoliitse terviku. Kirve pikkus on 23 cm, kaalub see natuke üle 400 g.

Rolson

Suurbritannias baseeruv Rolson Tools Ltd pakub meie poodides kahte erinevat, kuid põhimõtteliselt samasse hinnaklassi jäävat matkakirvest.

Stubby Camping Axe on 450g kaaluv kõrge süsinikusisaldusega terasest pea ning termoplastilisest kummist käepidemega kirves, mille pikkus tootja andmete järgi on 25 cm.

Rolson Stubby (Foto: Kaitse kodu!)

Multi Function Camping Axe on, nagu ka selle nimest võib järeldada, multifunktsionaalne. Kirvest saab kasutada kolme erineva suurusega mutrite-poltide keeramiseks ning lisaks on selle küljes ka pudeliavaja.

Tööriista pikkus on 24 cm, kaal 230 g ning valmistatud on see tervenisti kõrge süsinikusisaldusega terasest, mille käepideme osa eristab ülejäänud kirvest ümber varre mässitud nöör.

Rolson Multifunctional (Foto: Kaitse kodu!)

Test

Kirved panime esimese hooga proovile umbes paarikümne sentimeerilise läbimõõduga puupaku lõhkumisega, kuid siinkohal tuleb kindlasti ära märkida, et erinevad olulised nüansid on selgunud alles pärast tööriistade pikaaegset kasutamist.

Kõige kehvemaks testitud kirveste seas osutus Rolsoni multifunktsionaalne kirves, mis oma kerge kaalu ja õhukese tera tõttu ei suutnud pakku isegi kinni jääda. Ka hilisem katsetamine on näidanud, et enam kui paari sentimeetri paksuse võsa kallale pole selle tööriistaga mõtet minna.

Lisaks jätab kõvasti soovida kirve käepide, mis on küll silmale kena vaadata, kuid praktikas valmistab parajalt peavalu, sest nöör kipub lahti tulema ja varrelt maha jooksma.

Mis puutub võimalustesse kasutada kirvest mutrivõtme ja pudeliavajana, siis peab nentima, et need jäid meil proovimata, sest ei tulnud ette ühtegi sobivat olukorda. Aga tore, et sellele on mõeldud.

Vaieldamatult paremini said nii meie esialgses testis kui ka hiljem hakkama Atom Outdoorsi kirves ja Rolsoni teine kirves. Tänu suuremale kaalule ja laiemale terale saab nendega väiksemaid halge lõhkuda küll. Kui neid kasutada kiiluna, ei pea pelgama ka väheke suuremaid pakke.

Suhteliselt võrdsetest omadustest ja kasutuskogemusest hoolimata jättis toimetusele natuke parema mulje Rolsoni Stubby Camping Axe. Seda eelkõige tänu varrele, mida on mugav kasutada ka niiskemates oludes.

Atom Outdoorsi kirve plastkäepideme kohta seda just väita ei saa. Samuti on põhjanaabrite tööriista tera pisut pehmemast terasest, millega käib kaasas oht seda hooletumal ja võib-olla ka mitte kõige sihtotstarbelisemal kasutamisel vigastada.

Kui kogu eelnev jutt lühidalt kokku võtta, siis on kohalikust kaubandusvõrgust täiesti võimalik soetada endale mõistliku hinna eest matkakirves, mis katab teie põhivajadused. Sest, nagu ütleb Reiu vanasõna – mida suurem on kirves, seda raskem on seda kaasas tassida.