Rääkides pärast kohtumist ministrite ja teiste kõrgetasemeliste föderaalametnikega, ütles Obama, et ebolat võetakse väga tõsiselt valitsuse kõige kõrgemal tasemel, kuid rõhutas, et nakatumisoht on keskmise ameeriklase jaoks väga väike, vahendab Washington Post.

Obama ütles, et oli kahe USA ebolapatsiendi eest hoolitsenud õdedega Emory ülikoolihaiglast lähedases kontaktis.

„Ma surusin kätt, kallistasin ja suudlesin mitte ainult arste, vaid ka paari õde Emorys kangelasliku töö eest, mida nad tegid ühe patsiendi ravimisel. Nad järgisid reegleid, nad teadsid, mida teevad, ja ma tundsin, et seda teha on täiesti ohutu,“ ütles Obama.

President rõhutas, et ebola ei levi nagu gripp, aevastamise ja köhimise kaudu.

Obama sõnul on vaja viirus peatada selle algpunktis, et hoida ära selle levik üle maailma. Ta rõhutas rahvusvahelise reageerimise tähtsust viiruse vastu võitlemisel epideemiariikides Libeerias, Guineas ja Sierra Leones. Kolmapäeval oli Obamal videokonverents Suurbritannia, Prantsusmaa, Saksamaa ja Itaalia juhtidega. Varem sel nädalal rääkis ta Jaapani peaministri Shinzo Abega, ÜRO peasekretäri Ban Ki-mooniga ja Prantsusmaa presidendi François Hollande'iga.

„Ma olen absoluutselt kindel, et me suudame ära hoida haiguse tõsise puhangu siin Ühendriikides, kuid see muutub keerulisemaks, kui see ebolaepideemia väljub kontrolli alt Lääne-Aafrikas,“ ütles Obama. „Kui ta seda teeb, levib ta tiheda reisimise ja inimeste sellise pideva piiriülese suhtlemise ajastul ülemaailmselt.“

Obama teatas, et USA föderaalse nakkushaiguste kontrolli ja ennetamise keskuse (CDC) „eriüksused“ saadetakse 24 tunni jooksul kõigisse haiglatesse, mis teatavad ebolajuhtumist, et aidata haiglaid, kus ei ole ebolakogemusi.