Nostalgiajanustel on ilmselt tore kuulda, et väikekirjastus Loovhoog on võtnud nõuks taasväljastada nõuka-aegse hittkaardimängu Narr.

Tartu Mänguasjamuuseumiga koostöös ilmunud mängukaartide karp, sisu ja tekst on püütud säilitada võimalikult autentsena, kommenteerib Loovhoo juhataja Katre Merimäe. Nii et elamus on ehe, kui paki avate.

Autentne lähenemine tähendab muuseas seda, et karp ja õpetus on trükitud nii eesti- kui ka venekeelsete kirjadega.

Kaasas on ka kolm kaarti, kus erinevad inimesed meenutavad lapsena Narri mängimist. Küll korraldati kaartidega missivalimisi; kes pani hertsoginna ja ühe rüütli, ilusa lokkis peaga poisi alati paari; või olid huvitavad hoopis teistmoodi riided ja ilusad peakatted; või meenus hoopistükkis vanatädi kulunud kapp, kus kaarte hoiti.

Foto: tootja

Arhiivides ei leidu paraku andmeid Narri tiraažide kohta, kuid Merimäe usub, et ilmunud komplektide arv ulatus "kümnete ja kümnete tuhandeteni". Algupärane trükikoda oli Oktoober, toote kujundaja aga L. Mesikäpp.

Kus Narri osta saab? Merimäe annab põhjaliku ülevaate: "Raamatupoes Apollo 7,99 eurot, Apollo Klubi veebihind 7,35. Rahva Raamatu kaupluses maksab pakk 7,50, püsikliendile poes 7,13.

Müüakse ka Tartu mänguasjamuuseumis, okupatsioonide muuseumis, kunstimuuseumis ja teletornis. Paki hind jääb vahemikku 7 kuni 8 eurot (jaemüügis hinnad erinevad). Tooted on turul olnud vaid paar nädalat."