Võite kujutleda mehe üllatust, kui tema proov positiivseks osutus, vahendab ajakiri Forbes.

Mehe sõber, Redditi kasutaja CappnPoopDeck joonistas juhtumi põhjal koomiksi. Esimesena pildiriba kommenteerinud kasutaja goxilo rõhutas seepeale: "Kui see vastab tõele, peaksid laskma arstil kontrollida, ega sul munandivähki pole. Ausõna, guugelda, kui ei usu!"

Tuligi välja, et goxilol on õigus. Võimalik, et tema kommentaar päästis asjaosalise mehe elu.

Milles siis tegelikult asi oli? Lühidalt võib öelda, et kõik rasedustestid on loodud tuvastama rasedushormooni HCG, täpse nimetusega inimese koorioni gonadotropiin.

Kuna seda ainet toodab raseda organismis platsenta — ajutine elund, mis areneb loote kinnitumisel emakaseinale —, on selle olemasolu usaldusväärne märk rasedusest.

Tuleb aga välja, et hormoon HCG tekib ka meeste organismis, kes põevad haruldast, kuid seda ägedamat ja pahaloomulisemat munandivähktõve vormi, nn koriokartsinoomi.

Pole teada, miks koriokartsinoomi kasvajad HCGd eritavad, kuid vastav munandivähi-vorm on igal juhul väga halb uudis. See on agressiivne ja levib reeglina muudesse elunditesse enne, kui haige üldse aimab, et tal midagi viga on.

Enamasti tabab koriokartsinoom 30-aastaseid ja nooremaid mehi.

Hea uudis on, et asjaosaline härra võttis kasutaja goxilo nõu kuulda ja pöörduski arstile. Arst avastas ta vasakpoolsest munandist väga väikese kasvaja. Kuna diagnoos õnnestus panna varakult, on kasvaja väljaravimine võimalik.

Kas see tähendab, et iga mees peaks nüüd igaks juhuks tormama rasedustesti ostma-proovima?

Tõenäoliselt mitte. Koriokartsinoomi diagnoositakse vähem kui ühel juhul sajast munandivähi-juhtumist, kusjuures munandivähk ise on samuti suhteliselt haruldane vähivorm.