17. sajandil elanud hollandlane Rembrandt van Rijn on üks kuulsamaid maalikunstnikke läbi aegade, keda peetakse valguse ja varju käsitsemise suureks meistriks. Kas hüppeliselt arenenud arvutitega oleks võimalik sellise meistri tööd taasluua?

Hollandis tehti proovi. Idee oli pärit tegelikult reklaamifirmast J Walter Thompson, kelle klient ING Bank soovis oma innovaatilisust mingil viisil kunsti- ja kultuurimaailma üle kanda.

Esmalt analüüsiti kõiki Rembrandti teoseid, et välja selgitada, mida või keda peaks olema ühel tüüpilisel Rembrandti tööl kujutatud ning missugune kujutatav välja peaks nägema.

Leiti, et kõige tüüpilisem Rembrandti maal peaks olema 30-40 aastase habeme ja vuntsidega mehe portree, kes kannab kaabut ja valget kraed ning vaatab paremale. Seejärel arvutati välja kujutatava näo proportsioonid.

Et maal ei ole päriselt kahedimensiooniline - mõnes kohas on värvikiht paksem ja mitu korda üle maalitud, mõnes kohas märksa õhem - kasutati selleks, et lõplik pilt valmis saada, spetsiaalset 3D-printerit. Pärast pooltteist aastat tööd sai pilt valmis ja loojad ise arvavad, et päris Rembrandt oleks sellega tõenäoliselt rahul.

Parim on aga projektiga tutvuda selle uhkel kodulehel, mille leiab siit