77 miljonit aastat tagasi rändas suurim loom, kes Maa pinnal iial liikunud, piirkonnas, mis tänapäeval on ­Argentinas asuv Patagoonia, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

Kehamassiga umbes 60 tonni – ligikaudu sama palju kui 12 täiskasvanud elevanti – ja pikkusega 26 meetrit ninaotsast sabaotsani, oli Dreadnoughtus schrani tõeline gigant.

Pika kaelaga loom oli näiteks seitse korda raskem kui türannosaurus. Leitud hiiglane oli pealegi hukkumise hetkel endiselt kasvueas.

Hiiddinosauruse jäänused leidsid USAs Philadelphias asuva Drexeli ülikooli paleontoloogid. Nad rõõmustasid, et dinosauruse luudest oli alles umbes 45,5 protsenti ja luu tüüpidest oli esindatud 70,4 protsenti. Sauropoodide kohta on seda rekordiliselt palju.

Foto: ajakiri Imeline Teadus / Claus Lunau

Tänu eri tüüpi luude peaaegu täielikule esindatusele avanes paleontoloogidel ainulaadne võimalus saada uut infot kõigi aegade suurima maismaalooma anatoomia kohta.

Dreadnoughtus tuleneb ingliskeelsest sõnast “kartmatu”. Nimi on hästi valitud: arvatavasti oli röövloomadel võimatu nii suurt dinosaurust rünnata. Dreadnoughtus schrani ise oli aga täiesti rahu­meelne – nagu teisedki sauropoodid, toitus ta eranditult taimedest.