Hea lahendus: lauamängud! Need ei ole ammu enam vaid laste pärusmaa ning pole ka vaid igavad täninguveerutamised ja nuppude edasi tõstmised. Kuigi, mis ka sellistel mängudel viga on, kui need aega sisutavad ja meelt lahutavad?

Forte toob mängude kaupluse WePlay juhataja Kaupo Liivi abiga välja kümmekond lauamängu, millega kindlasti sisustab nii mõnedki perega veedetud tunnid põnevalt ära. Ja kes teab, ehk saab teineteise kohta isegi midagi uut teada!

Strateegiamängud


Juba rohkem kui kümme aastat on üks kõige müüdavamaid strateegiamängemaailmas maailmas "Katani asustajad". See on küll strateegiamäng, aga meeldib ka neile, kellele strateegiamängud väga ei istu ja muidu eelistaksid pigem seltskonnamänge. See pole ka kõige pikem mäng ning reeglid on viie minutiga selgeks õpitavad. "Katani asustajad" on väga universaalne ning kuna mängulaud koosneb kuusnurkadest, mis enne iga mängu alust ära segatakse ja siis mängulaud ehitatakse, siis ei muutu see kunagi ajapikku igavaks.

Lauamäng "Katani asustajad"

Sarnased universaalsed strateegiamängud on ka "Carcassonne" ja "Ticket to Ride". Kõik mängud on ka eesti keeles olemas.

Natuke keerulisem, kuid teistmoodi mäng on "Pandemic". Kui teile ei meeldi teiste vastu mängida, siis see on selline mäng, kus mängitakse ühise eesmärgi eest – mängijatel tuleb koos võidelda maad laastava viiruse vastu. "Pandemic" on kindlasti parim strateegiamäng, mis on eesti keelde viimastel aastatel tõlgitud.

Reaktsioonimängud


Reaktsioonimängud on mängud, mis on üles ehitatud kiiruse ja tähelepanu peale ning täiskasvanutel ei ole nendes laste ees just erilist eelist. Kõige populaarsem mäng on "Dobble", millest on mitu erinevat versiooni juba tehtud. Tegemist on kaardimänguga, kus igal kaardil on palju erinevaid eri värvidega esemeid. Igal kahel kaardil on üks sama ese. Eesmärk on olla esimene, kes tabab ära, mis ese see on.

"Dobble"

Reaktsioonimängud on populaarsed ning sarnaseid mänge on palju: "Blitz", "Nobedad sõnad", "Halli Galli" ja "Jungle Speed". Kõik on toredad mängud ja sobivad vanusest olenemata.

Äraarvamismängud

Aastakümneid on lettidel olnud erinevad sõna- ja äraarvamismängud: "Alias", "Activity", "Tak Tak Boom", "Sõnamäng", "Scrabble" jne. Enamik neist on head ka tänapäeval, aga nende mängude suurim probleem on see, et nad on kõigil olemas ja isu on enamasti täis mängitud.

Siiski on ilmunud lettidele ka mõned uuemad versioonid ja mängud neid asendama. Mina pööraks tähelepanu kolmele mängule: "Mina olen ALIAS", "Sõnasõda" ja "Speak Out". Kõik need on küll äraarvamismängud, aga kui seda tüüpi mängud meeldivad, siis natuke vaheldust ei ole paha. Või siis mäng nimega "Dixit", mis ühendab endas jutustamist ja väga lahedate illustratsioonidega kaartide ära arvamist.

"Dixit"

Mälumängud


Mälumängude suurim miinus on see, et ükskord jäävad nende vastused pähe, aga seni kuni seda juhtunud ei ole, on need väga lahedad. Paari aasta jooksul on välja tulnud lausa kolm uut mängu: uus versioon "Eesti mälumängust", mäng nimega "iKnow" ja "5 Sekundit". Kõige peresõbralikum ja populaarsem neist ongi viimane ja kui ühtegi mälumängu veel kodus ei ole, siis kindlasti tasuks see hankida.

"5 Sekundit"