George Lucase pööraselt menukates "Star Warsi" sarja filmides (1977–2008) täidavad jedi-rüütlid rahuvalvajate austavat ülesannet, järgides ranget moraalikoodeksit, mis nende üleloomulikku võitluskunstiosavust ohjes hoiab.

Tõenäoliselt on jedid ja nende elustiil, rääkimata ulmelisest mõõgaosavusest, üpris paljudele kinokülastajatele muljet avaldanud, kuid osa sarja pühendunud austajaist on jedide ordu tõekspidamised suisa oma isiklikuks usutunnistuseks kuulutanud.

Enamikule peavoolu-religioonidest iseloomulikud ametlikud asutajad ja organiseeritud tsentristlik ülesehitus jediismiks nimetataval usuliikumisel puuduvad.

Jediism on vähehaaval välja kasvanud hoopis sellest, et kogu maailmas hakkasid jedide ordu tõekspidamised omaks võtnud inimesed interneti-teadetetahvlite, Usenet-rühmade ja hiljem veebikohtade vahendusel omavahel suhtlema.

Jedi-usundi järgijad annavad endale täiel määral aru tõsiasjast, et "Tähesõjad" on väljamõeldis ning et tegelikult pole jedi-rüütlite ordut olemas.

Nad leiavad ometi, et jedide käitumiskoodeks sellisena, nagu seda on kirjeldanud George Lucas ja teised "Star Warsi" universumisse panustanud autorid, kujutab endast sisuliselt kõigi Maa religioonide parimate osiste sulamit.

Seega võib jediismis näha nüüdisajastatud ja ulme kaudu võimendatud versiooni kannatlikkuse, rahumeelsuse ning kogu inimkonda ja universumit ühte siduvasse jõusse uskumise printsiipidest.

Olulist meediatähelepanu pälvis jedi-usund 2001. aastal, mil jediistid koostöös usuvabaduse toetajatega kirjutasid Inglismaal ja mujal rahvaloendusel usutunnistuse lahtrisse "Jedi". Sajad tuhanded inimesed Ühendkuningriigis, Austraalias, Kanadas ja teistes riikides kinnitasid, et nende usutunnistuseks on jediism.

Jedide osakaal rahvaloendusele vastanute hulgas osutus Uus-Meremaal koguni nii suureks, et puhtarvuliselt on jediism seal kristluse järel populaarsuselt teine usund!

Foto: templeofthejediorder.org

Jälgi Forte uudiseid ka Twitteris!