Vene Föderaalse Julgeolekubüroo (FSB) Kaliningradi oblasti piirivalve valitsuse esindaja Oleg Džurajevi sõnul leidis vahejuhtum aset Kura säärel Morskoje-Nida piiripunktis kella nelja paiku öösel, teatab RIAN.

Kura sääre Vene poolele pääseda üritanud naisautojuht sõitis suurel kiirusel maha kaks tõkkepuud. "Ühel piirivalvuril õnnestus tõmmata auto teele ogadega lindi ning alles peale rehvide purunemist lõpetas masin liikumise," selgitas Džurajev.

Roolist tabatud neiul puudusid dokumendid. Kontrolli käigus selgus, et tegu on Leedu kodanikuga, kes üritas pääseda Kaliningradi oblastisse. Naise väitel elab seal mees, kellega ta on vabaabielus.

"Piiririkkuja läbis kõik piiritakistused suhteliselt kiiresti, kuna oli veendunud, et pimedal ajal on Vene poole peal piirivalvurid siseruumes. Ta oli väga üllatunud, kui nägi auto ees vormiriietuses inimest," lisas büroo ametnik.

Naisele tehti piirirežiimi eest kahe tuhande rubla suurune trahv ja ta anti üle Leedu poolele.

Liivadüünid Kura säärel

Vastavalt Vene seadusandlusele kuulub piirikontroll FSB kompetentsi. Pool Kura säärest kuulus enne Teist maailmasõda Ida-Presimaa koosseisus Saksamaale. Morskoje asula kandis vanasti nime Pillkoppen.

Kura säär (leedu keeles Kuršių nerija, vene keeles Куршская коса) on ligi 100 km pikkune maasäär, mis eraldab Kura lahte Läänemerest. Poolsaart jagavad omavahel Leedu ja Venemaa (Kaliningradi oblast).

Sealsed luited on Euroopa kõrgeimad. Kura säär kuulub UNESCO maailmapärandi nimistusse. Mõlemas riigis on loodud poolsaart hõlmavad rahvuspargid.

Sääre Leedu-poolsed asulad on liidetud Neringa linnaks. Neist tuntum on Nida, kus paikneb ka Thomas Manni suvekodu, kus praegu on muuseum.