Pruunide silmadega nägusid tajuvad inimesed usaldusväärsemana kui sinisilmseid, välja arvatud juhul, kui sinised silmad kuuluvad laia näoga meesterahvale, vahendab Science Daily.

See selgus avatud juurdepääsuga teadusajakirjas PLOS ONE eile ilmunud uurimusest, mille viisid läbi Karel Kleisner ja kolleegid Karli ülikoolist Prahas.

Uurimuse tulemustega üritatakse pakkuda vastust laiemale küsimusele: mis üldse paneb meid mõtlema, et kellegi nägu näeb usaldusväärne välja? Uurimuse autorid palusid katsealustel hinnata meeste ja naiste nägude usaldusväärsust kahe omaduse — silmade värvuse ja näo kuju — alusel.

Märkimisväärselt suur osa katsealustest pidas pruunisilmseid nägusid sinisilmsetest usaldusväärsemaks hoolimata sellest, kas näod kuulusid meestele või naistele.

Ümaramate joontega meessoost nägusid, millel oli keskmisest suurem suu ja laiem lõug, tajuti kitsastest nägudest usaldusväärsematena, samas kui naisterahva näo kuju ei paistnud mitte kuidagi mõjutavat seda, kui usaldusväärseks katsealused teda pidasid.

Kontrollimaks, kumb näo tunnustest tähtsam on, rakendasid uurijad kolmandat katset, mille raames esitleti katsealustele meessoost nägusid, mis olid täiesti ühesugused kõiges peale silmade värvuse.

Tuli välja, et mõlemat silmavärvust peeti ühtviisi usaldusväärseks.

Uurijad sedastasid töö kokkuvõttes: "Jõudsime järeldusele, et ehkki pruunisilmseid nägusid tajuti sinisilmsetest usaldusväärsematena, ei tinginud tugevamat usaldusväärsusetaju mitte pruun silmavärvus üksi, vaid pigem üldiselt pruunide silmadega seonduvad näojooned."