Kui harilikku mõõtu mammuti turjakõrgus oli 2,7-3,2 meetrit, siis Kreeka saarel Kreetal elutsenud kääbusvorm ulatus vaid 1,1 meetrini, s.o, inimese vöökohast veidi kõrgemale, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

Me teame mammuteid kui väga suuri loomi, kuid paradoksaalsel kombel leidus neist ka üsna pisikesi versioone. Neist väikseim oli vaid 110 cm kõrgune ja kaalus vaid 350 kilo, ligi kolmandiku võrra vähem kui suur hobune.

Minimammutid elasid Kreetal ja selle järgi on nad saanud nime Mammuthus creticus. Londoni loodusloomuuseumi teadlaste sõnul pärinesid nad kahest esimesest mammutiliigist, kes tulid Euroopasse Aafrikast (kas Mammuthus rumanusest või Mammuthus meridionalisest).

See tähendab, et mammutite kääbuskasv kujunes välja varem kui arvatud, väidavad teadlased pärast saarelt üle saja aasta tagasi leitud esijäsemete luude analüüsimist.

Väikesaartel elavate loomade kääbuskasv on tuntud nähtus. Näiteks on teada, et Sitsiilias ja Maltal on elanud kääbuselevante, kes olid sama kasvu Kreeta mammutiga.

Kuid teadus ei ole veel lahti murdnud koodi, kuidas sellistest hiiglaslikest loomadest nagu elevandid ja mammutid said vähem kui 800 000 aastaga areneda kääbusliigid.

Siiski pole teadlastel kahtlust, et kääbuskasvus on suuresti süüdi saarte piiratud toidukogus. Seda kinnitavad ka uued analüüsid, sest kulumisjäljed minimammutite hammastel näitavad, et nad ei söönud rohttaimi nagu teised mammutid, vaid toitusid suuresti puuokstest ja -lehtedest.