„Ees on pikk talv. Praegu - nagu me kõik teame - ei paista veel koroona leevendumist, nii et võib olla me veel ei näe selle kriisi tegelikku sügavust, mis ettevõtetes võib hakata alles nüüd välja lööma. Eraisikute tasandil - kuna need maksepuhkused, mida kevadel anti päris massiliselt, hakkavad nüüd lõppema. Nii et paljudel on nüüd sea aeg kätte jõudmas, kus asjad alles hakkavad keeruliseks minema," ütles Maive Rute Teadusagentuuri konverentsil „Teadus kui Eesti arengumootor".

Eesti pangad asusid elanikele maksepuhkust andma aprillis, mis tähendab, et nende tagasimaksed taastuvad novembrist ning need muutuvad suuremaks, kui olid enne maksepuhkuse võtmist. Peamine maksepuhkuse andmise põhjus oli eriolukorra kohati kuni kolmandiku võrra vähenenud palk.

Maive Rute märkis, et halbade laenude osas praegu ta siiski praegu ohumärke ei näe.

Ta rääkis, et Eesti lähiturgudel on majanduslangus olnud suhteliselt tagasihoidlik. „Tänu sellele võime öelda, et ka Eesti on küll ka puudutatud kriisist, aga mõnevõrra vähem, kui mõni teine Euroopa Liidu riik," lisas Rute.

Rute märkis, et Eesti pangad on tugevad ja hästi kapitaliseeritud ning nende likviidsus on enne kriisi algust olnud hea ja püsib ka täna „täiesti rahuldaval tasemel".

„See on tegelikult oluline, sest kui meil lisaks majanduskriisile oleks veel tekkinud kõrvale panganduse kitsikused, võimendanuks see kõiki raskusi," ütles Rute.