ISS-is viibib praegu kuus kosmoselendurit. Eelmisel nädalal tekkis ühes jaama elektrivoolu jagamissüsteemis rike ning kaheksast päikesepaneelist sai kasutada veel vaid kuut, teatab The Atlantic.

Eelmisel neljapäeval väljusid oma maavälisest kodust avakosmosesse uut seadet paigaldama USA kosmoseagentuuri NASA astronaut Sunita Williams ja Jaapani kosmoseagentuuri astronaut Akihiko Hoshide, kes olid varustatud ülitehnilise väljaõppe ja tööriistadega. Neil tekkis aga probleem: metallilaastud olid kogunenud ühe poldi ümber, mis muutis selle eemaldamise olemasolevate tööriistadega võimatuks. Ebaõnnestunud remondikatse kestis kaheksa tundi ja 17 minutit, mis on NASA teatel pikkuselt kolmas avakosmoses töötamine USA kosmoselendude ajaloos.

Probleem jäi aga alles. Selle muutis veelgi hullemaks ISS-i ühe otselülitusbloki rivist välja langemine laupäeval, millega lakkas töötamast ka kolmas päikesepaneel.

Kolmapäeval väljusid Williams ja Hoshide taas avakosmosesse. Seekord olid neil kaasas uued tööriistad, mille nad olid ise kosmosejaamast leitud esemetest improviseerinud. Tõepoolest, oma osa oli mängida ka hambaharjal.

Seekord remonditööd õnnestusid. 100 miljardit dollarit maksev kosmosejaam parandati kolm dollarit maksva hambaharjaga. Keegi astronautidest ei pidanud seejuures oma suud ohvriks tooma – tegemist oli varuhambaharjaga.