1990. aastal selles paigas võetud veeproovi pH oli -3,6. See on madalaim looduses mõõdetud pH ning umbes 12 500 korda happelisem kui akuhape, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

Happelisuse põhjus on kaevandustegevus. Selles piirkonnas kaevandati aastatel 1879-1962 kulda, hõbedat, tsinki, vaske ja püriiti.

Seetõttu puutusid raskmetallid ja mineraalid kokku vee, õhu ja bakteritega ning kaevandusest sai otsekui nõiajoogikatel.

Rekordiline vee happesus tekkis väävelhappe moodustumise ja vee intensiivse aurustumise tagajärjel. Iron Mountain muliseb ja pritsib, mürgine vesi tilgub pidevalt kaevanduse lagedest alla. Üks tilk võib söövitada nii läbi riiete kui naha.

Happelisusrekordeid võib leida ka mujalt. Näiteks Lõuna-Ameerikast pärit, akvaariumikalana tuntud neoontetra Paracheirodon axelrodi jääb ellu vees, mille pH on 3,5 –  s.o midagi jogurti ja söögiäädika vahepealset.

Kõige happelisem vihm on mõõdetud Šotimaal Inverpolly metsa kohal ja selle pH oli 1,87, mis on ligikaudu sama palju kui maohappel, või siis laimimahlal.