Neerukivid on tillukesed, kõvad mineraaliklombid, mis tekivad neerudes. Nende suurus varieerib tillukese liivatera omast kuni golfipalli omani - seda muidugi eriti äärmuslikel juhtudel. Neerukividest lahti saamiseks ei ole alati vaja arstiabi, sest mõned nende käest kannatajad suudavad pisikesed kivid ise välja urineerida. Kuid see protsess on väga valus - kivike rändab neerust kusejuhasse, sealt põide ning väljub lõpuks kehast kusiti kaudu.

Ameerika osteopaatia liidu teadlased märkisid aga värskes uuringus, et pajud patsiendid teatasid, et pärast Big Thunder Mountain Railroadil sõitmist väljutasid nad endast neerukivikesi. Üks mees teatas näiteks, et ta urineeris kivi välja pärast kolme järjestikkust sõitu.

Et üllatavat fenomeni uurida, valmistasid arstid neerust 3D-mudeli, pistsid selle seljakotti ja võtsid sõidule kaasa. Neerumudelisse pandi kolm ehtsat neerukivi ja pisut uriini. Kivid olid erineva suurusega - 4,5 kuupmillimeetrine, 13,2 kuupmillimeetrine ja 64,4 kuupmillimeetrine. *

Uurijad sõitsid atraktsioonil kokku kakskümmend korda, neerumudel kotis. Nad vahetasid kivide asukohta neerus korduvalt - mõnikord oli suur kivi neeru ülaosas, mõnikord väiksem ja nii edasi. Üks asi, mida uurijad valida ei saanud, oli koht rongis. See oli juhuslik.

Ent selgus, et sellest, kuhu neerukandja rongis istuma pandi, sõltus palju. Juhul, kui teadlane istus neeruga kõige tagumises vagunis, väljutas neer 64% juhtudest kivikese - ükskõik millise suurusega see oli. Rongi esiotsas istudes väljusid kivikesed neerust ainult umbes seitsmeteistkümnel protsendil kordadest.

Emeriitprofessor doktor David Wartinger Michigani ülikoolist kirjutas seepeale, et uuringutulemused toetavad anekdootlikku legendi sellest, nagu aitaks keskmise intensiivsusega "ameerika mägedel" sõitmine mõningatel patsientidel väikesi neerukive väljutada. Ühesõnaga - veel üks põhjus, miks Floridas asuvasse Disney Worldi minna.