Itaalia tervishoiuministeerium tõstis seoses Apenniini poolsaarel valitseva ebanormaalselt kuuma ilmaga välja 16 linnas kõrgeima - “punase” häiretaseme. Häire said Rooma, Venezia, Verona, Bologna, Bolzano, Rieti, Firenze, Milano, Peruggia ja Pescara. Neis linnades on pidevalt ilmastikutingimusi jälgiv aparatuur.

Aafrikast pärit kuumalaine põhjustajaks on antitsüklon, mis sai Põhja-Aafrikas tegutsenud Rooma väejuhi järgi nimeks Scipio. Kuumalaine kulminatsioon on meteoroloogide sõnul neljapäeval-reedel kui õhk kuumeneb riigilõunaosas 40 ja Aadria mere ääres 39 kraadini.

Kuumalaine on eriti ohtlik imikutele, vanuritele ja kroonilisi haigusi põdevatele inimestele. Rooma ajalehe Il Messaggero teatel hakatakse metroos, muuseumite sissepääsude juures ja Vatikanis jagama tasuta pudelivett.

Hull on olukord ka endise Jugoslaavia vabariigi Tšernogooria (itaaliapäraselt Montenegro) pealinnas Podgoricas mõõdeti 38 soojapügalat, mis ületab 1,2 kraadi võrra eelmise, 1962. aastal püstitatud, rekordi. Mägise väikeriigi turismikeskuses Žabljak näitas kraadiklaas 28,5 kraadi, mis on samuti eelmisest rekordist kõrgem – 2,2 pügala võrra.

Aadria mere ääres nn Budva Rivieras ja Ulcinji linnas küttis päike õhu 37,7 kraadini Celsiuse järgi, siis kui samal ajal kümme aastat tagasi oli “kõigest” 33,2 kraadi sooja. Reeglina on praeguste kevade viimastel päevadel mainitud linnades 10-12 kraadi võrra jahedam.

Riigi hüdrometeoroloogiaameti esindaja Branko Micev rääkis usutluses päevalehele Vijesti, et piirkond on Loode-Aafrikast saabunud kuumalaine meelevallas.