Lõuna-Aafrika Vabariigis Pretoria lähistel asuvast Cullinani kaevandusest on leitud maailma suurim teemant, 1905. aastal kaevandatud Cullinani teemant, mis ehib nüüd peamiselt Briti kuningakoja väärisesemeid.

Kuid kaevanduse hiljutine avastus on samamoodi eriline. Nimelt leiti maapõuest teemant, milles on Maale seni tundmatu mineraal kaltsiumsilikaat (CaSiO3) perovksiit, vahendab Live Science.

Ajakirjas Nature leidu tutvustavas artiklis viitavad geoloogid, et Maa pinnal tõepoolest pole kunagi selle mineraaliga kokku puututud, küll esineb seda maakoore all ja mineraal võib olla abiks Maa-siseste protsesside uurimisel.

"Keegi pole maapinnal seda mineraali stabiilsel kujul näinud," ütles artikli üks autoreid Graham Pearson Alberta ülikoolist. "Ainus viis seda säilitada, on milleski eriti tugevas, näiteks teemantis."

Pearson uuriski koos oma tiimiga Cullinanist umbes kilomeetri sügavuselt maakoore seest leitud 3 mm suurust teemanti ning pärast röntgeni ja spektroskoobiga tehtud analüüse leidiski kinnitust: see on kaltsiumsilikaat perovksiit, mida teoorias arvati eksisteerivat, aga mida polnud varem kunagi nähtud.

Kuigi Maa peal polnud inimesed kaltsiumsilikaat perovksiiti varem kohanud, on see geoloogide sõnul vägagi tavaline mireraal maakoores ja selle all olevas osas, näiteks ookeaanilises maakoores, suurte laamade piirialadel.

Enamasti on mineraali siiski enim umbes 700 km sügavusel maapinna all. Ja kuigi teemant leiti umbes kilomeetri sügavuselt, usutakse, et see leidis oma tee üha kõrgemale maapinna poole just sealt samast, sügavalt maapõuest.

Mis teemantist ja sellel olevast põnevast leiust edasi saab, ei ole veel teada.