Välisriike külastanud hiinlaste arv tõusis 2013. aastal 97 miljonini, mida on eelnenud aastaga võrreldes 14 miljonit rohkem, teatas ajaleht China Daily riikliku turismiameti andmetele tuginedes AFP ja BNS-i vahendusel.

Statistika näitab välismaal reisivate hiinlaste hulga kiiret kasvu, veel 2004. aastal loeti neid kokku kõigest 29 miljonit.

2012. aastal kulutasid Hiina turistid välisriikides 102 miljardit dollarit ning tõusid suurimateks kulutajateks Saksa ja USA turistide ees.

Hiinlaste reisikihu taga on viimasel kümnendil hoogsalt kasvanud majandus, mille tõttu on kasvanud endale välisreisi võimaldada saav keskklass. Kaasa aitab ka Euroopa Liidu ja mitmete Aasia riikide viisalihtsustus hiinlastele.

"Hiina turistid kulutavad välismaal nii palju, et mõned välismaalased nimetavad meid kõndivateks rahakottideks," ütles ühiskonnateadlane Song Rui.

Mitmel pool maailmas on hotellid ja kaubanduskeskused hakanud hiinlaste ligimeelitamiseks rohkem vaeva nägema. Nii on Londoni Harrodsi kaubamajas praegu tööl 70 hiina keelt kõnelevat teenindajat ja paigaldatud on üle 100 China Unionpay terminali, mis võimaldavad ostude eest otse Hiina pangaarvelt tasuda.