Laiskloomad polegi armukadedad

 (7)
Laiskloomad polegi armukadedad
LaiskloomAP/Scanpix

Kesk-Ameerikas elutsevad kaksvarvaslaisikud (Choloepus hoffmanni) ripuvad päevasel ajal okste küljes. Neil on üliaeglane ainevahetus ja seetõttu võivad need loomad endale lubada tundide kaupa mitte millegi tegemist. Toitu otsivad laisikud öösel. Loomad liiguvad oksalt oksale väga aeglaselt ja seetõttu kulub söömisele kuni kümme tundi.

Kaksvarvaslaisikud pole seltskondlikud loomad. Korraga võib mitut looma ühe puu otsas näha paaritumise ajal ning siis, kui emastel on väikesed pojad, vahendab Novaator.

USA Wisconsin-Madison ülikooli zooloogid jälgisid Costa Ricas elutsevaid kaksvarvaslaisikuid. Tuli välja, et isase laisklooma kodupiirkonna suurus on alla 0,2 ruutkilomeetri. Isased laisikud kontrollivad väikesi metsasalusid ja kaitsevad oma kodupiirkonda teiste isaste eest.

Mõnikord võisid kahe isaslooma metsatukkade servad pisut kattuda, kuid tavaliselt hoidsid isasloomad üksteise aladelt eemale.

Ühe isase metsas elas keskmiselt kolm emast laisikut. Isased ei proovinudki emaseid enda metsas hoida. Üle 60 protsendi emasloomade kodu jäi mitme erineva isase territooriumile – mõnikord koguni kuni nelja isase kodupiirkonda.

Loe edasi Novaatorist!