Leedust on lõpuks ilmunud nendele ka vastasjõud - kasvav kogukond inimesi, kes nimetavad end haldjateks ja kes üritavad anda oma panuse internetis peetavas sõnasõjas trollide vastu.

Ükski propaganda ei suuda tegelikult võidelda mitmekesise informatsiooniga, kuid vahel on propagandasõja rünnakud niivõrd räiged, et nendele tuleb midagi vastu seada.

Näiteks leedulane, nimega Mindaugas, kes päevasel ajal tööab reklaamiagentuuri direktorina, hakkab öösiti vihaseks kübersõdalaseks, olles tõmmanud endaga kaasa juba sadu kaasmaalasi ja nähtavasti ka rahvast Lätis, Eestis, isegi Soomes. "Meil oli vaja ennast kuidagi nimetada. Millist nime võtta? Noh, me võitleme trollidega, seega, olgem haldjad." USA väljaanne Daily Beast otsustas selle leedulaste haldjakuninga "Legolase" ise üles otsida ja tema tegevusega tutvuda.

"Leedu haldjad" otsivad Vene propagandavalesid Facebookis, või ka vene suhtlusvõrgustikus vKontakte, et neid avalikult paljastada ja ümber lükata, ka meediaruumi kommentaariumites käib vihane võitlus, kuna nn trollid üritavad rahvast järjekindlalt Leedu riigi vastu häälestada. Keegi pidi lõpuks ka oma maad kaitsma hakkama.

Me ei tea kui palju neid Putini-meelseid trolle on, kuigi on selge, et vähemalt osa neist on täiskohaga tööl ja saab palka otse Moskvast, seega vabatahtlike võitlusest nende vastu ei pruugi tegelikult piisata.

"Leedu haldjad" ei kavatse olla ka propagandistid, nad tunnistavad oma riigis esinevaid ebakõlasid, kuid kui keegi jälle tervet rahvast fašistideks või Obama käpiknukkudeks sõimama hakkab, üritatakse selline laim tagasi lüüa, et venemeelne raevutsemine tervet kommentaariumi domineerima ei hakkaks.

Sihiks on paljastada trollide varjatud eesmärke. Ja on selge, et ühele online-armeele on vaja vastu seada teist armeed, mis ei tohi ka jõult alla jääda. Leedulased on pannud ka oma sõprusgrupi Google'i süsteemis üles, kus nad vahendavad teavet trollirünnakute kohta, mida seejärel vasturünnakuga põrmu paisata.

Hiljuti tegi ka üks Leedu avalike suhete ekspert eksperimendi, kui lihtne on värvata venemeelseid trolle. Facebooki-kuulutuse peale sai ta esimese päevaga kohe kuus pakkumist, kes kõik üritasid oma "lojaalsust" Venemaale tõestada ka esitledes oma varasemaid sõimuavaldusi veebis. Ja palka tahtsid nad kõik eurodes, mitte rublades.

Trollid ei pruugi tegutseda vaid tänases päevas. Näiteks eelmisel aastal ilmus ühtäkki ühe juba 2011. aastast sealses Delfis üleval olnud loole Leedu sõjaväeüksusest Afganistanis 613 uut kommentaari, mis külvasid otseselt vaenu Leedu sõdurite vastu. 60 protsenti nendest avaldustest pärines vaid neljast arvutist.

Ka Leedu kaitsejõud said viimaks aru, et need nn haldjad veebis tegelevad sama palju oma kodumaa kaitsmisega kui sõduridki. Hiljutisel NATO kohtumisel Riias propageeris Leedu delegatsioon sellist trollidevastase sõja pidamist ka kolleegidele teistes riikides.

Leedu peab kgb-likus stiilis "aktiivseid abinõusid," ehk siis propaganda ja desinformatsiooni külvamist Leedu meediaruumis otseseks ohuks oma julgeolekule. Sellega on Moskva otseselt üritamas külvata sisekonflikte riikides sees, et nn viiendal kolonnil oleks palju rohkem tegevusruumi ja Ukraina sõja järel on ilmselge, et sellisel vaenukülvamisel on ka kaugemale ulatuvad sõjalised eesmärgid.

Leedu tunnebki juba end kui sõjas olevat:

  • - esiteks üritavad nn trollid külvata rahulolematust riigis sees, et suurendada venemeelsust ja vaenu tänase ühiskonnakorra vastu
  • - teiseks üritab Moskva ajada ka kiilu NATO / EL-i ja nende üksikute liikmesriikide vahele, et allianssi lõhki ajada
  • - kolmandaks üritatakse just venekeelset või -meelset elanikkonda veenda, et nad on permanentses sõjas nn fašismiohu vastu

Venemaa meedias on ilmunud ridamisi lugusid ja saateid, mis üritavad inimesi valmistada ette väidetavaks NATO agressiooniks Venemaa vastu. Ja siis ilmub ka Venemaal rida ettepanekuid nn ekspertidelt, mis kutsuvad otseselt naaberriikidesse sõjaliselt sekkuma. Moskva üritab järjekindlalt näidata demokraatiapüüdeid maailmas kui lääne spioonide mahitust, samas kui kodumaises meedias on juurutatud Putini ajal järjekindlalt nn kangelastšekisti (näiteks Stirlitzi) kuvandit. Läänevaenu, ehk nn zapadofoobia külvamisega ja otsese spioonimaaniaga on Venemaal ka lihtne rahvast mobiliseerida.

Sellises olukorras oli lausa paratamatu, et kodanikud Leedus lõpuks propagandasõja vastu ise välja astuvad. Ja vaadates kui lihtne oleks nn rohelistel mehikestel Kaliningradist Leedusse tungida, on selge, et ohuga peavad tegelema ka teised kui vaid vabatahtlikud anonüümsed netihaldjad.

Anonüümsus on neile siiski sama vajalik, kui Putini-trollidelegi. Mõlemad pooled üritavad järjekindlalt teise poole "sõdalasi" nimeliselt tuvastada, et saaks juba isiklikult nendega arveid klaarida. Putini trollidel on selleks muidugi abiks palju suuremad ressursid.