Ja muul maailmal jääb üle kas neelata nende edastatud info alla, või eirata üldse nende väiteid, sest tundub, et kuigi kõnealune ese peaks asuma vaid 80 meetri sügavusel, pole siiani mitte keegi teine nende väidetavat ja "Läänemere anomaaliaks" nimetatavat objekti näinudki.

Kas tõesti on tegemist sarnase pettusega kui oli mõne aasta tagune „Läti meteoriidi“ uudis või sarnaselt vaieldava asjaga nagu Jutta Rabe väited plahvatuse jälgedest Estonial?

Ka Rabe esitas mõne labori raporteid oma väidete kinnituseks, paraku sõltumatu kontroll neid väiteid ei kinnitanud. Nüüd on aga Rootsi esisel merepõhjas müstiline asi, mille uurimine pole kohalikke teadlasi nähtavasti üldse huvitanud, et asja pidi uurima hoopis Iisraeli laborites.

Niisiis on olemas rühm nimega Ocean X Team, täpsemini kaks rootslast, ärimees Dennis Åberg ja harrastussukelduja Peter Lindberg, kes 2011. aasta 19. juunil merepõhjast võetud sonaripildil väitsid olevat leidnud 60-meetrise läbimõõduga eseme.

Kui nad poleks sellele kohe ise kontuure lisanud ja sellest sisuliselt Tähesõdade filmisarjast nähtud ulmelaeva Millennium Falcon koopiat välja joonistanud, poleks ka kõmumeedia saanud levitada legende Läänemere ufost. Nüüd kestavad need legendid aga täpselt nii kaua kui keegi sõltumatu uurimislaev oma robotid seal merepõhja saadaks, pole ju tegemist mingi ebatavalise sügavusega tuukrite jaoks.

UFO-legendile on Ocean X Team ise usinalt kaasa puhunud, täna väidavad nad siis, et Iisraeli Weizmanni instituudi ja Tel Avivi ülikooli arheoloogiainstituudi laboratooriumites olla tuvastatud põlenud orgaanilist materjali kõnealuse eseme ümber võetud basaldiproovist.

Dateering 15 000 kuni 140 000 aastat tagasi asetaks ta igatahes merepõhja kas siis enne või ajal kui kogu tänane Põhjala oli kaetud mitme kilomeetri paksuse jääkoorikuga. Märgiks ka seda, et tegemist olevat „esialgsete andmetega“ Iisraeli laboritest. Kuna keegi teine Ocean X Teami juttu kontrollida pole saanud, on ka võimatu väita kas nad räägivad tõtt, või on asja lihtsalt välja mõelnud.

Tegemist on ülespuhutud värgiga, arvab ka Eesti meremuuseumi allveearheoloog Vello Mäss, kuna väidetava eseme sügavus on vaid ligi 80 meetrit, ei ole lihtsalt usutav, et see võiks asuda meres, ilma, et keegi peale ühe rootslaste seltskonna seda näinud ei ole.

Peaaegu igaüks oleks võimeline sellises sügavuses olevaid esemeid leidma, ei ole ka lihtsalt loogiline, et Rootsi riiki sellised asjad ei huvitaks, kui see asi juba algusest peale kahtlane ei tunduks. Praegu on tegemist pigem harrastussukeldujate enesereklaamiga. Ja nii pole ka Eesti ekspertidel põhjust nende väiteid tõsiselt võtta, kinnitab Mäss.

.